• Skriv ut

Brister i EMC och elsäkerhet hos LED-strålkastare

Den här LED-strålkastarens anslutningskabel är av fel typ och kan tryckas in i höljet. Vatten läcker också in när provning görs. Märkningen är bristfällig och saknar bland annat uppgifter om tillverkare. Strålkastaren avger också störningar, både ledningsbundet och utstrålat. Elsäkerhetsverket har beslutat om försäljningsförbud.

De ledningsbundna störningana kan fortplanta sig i det elnät som den är ansluten i. De störningarna kan påverka funktionen hos annan utrustning som sitter ansluten. Uppmätta störningar ligger på 61,8 dB över gränsen vilket är en hel del. Även höga nivåer av utstrålade störningar uppmättes. Dessa låg 14,0 dB över gränsen. Utstrålade störningar kan påverka utrustning som finns i närheten.

Strålkastaren saknar också en korrekt EU-försäkran. 

Observera att alla beslut är möjliga att överklaga enligt förordningarna om elektrisk materiel (1993:1068) eller om elektromagnetisk kompatibilitet (2016:363). En överklagan ska vara inskickad till Elsäkerhetsverket senast tre veckor efter datum för beslut.

Här kan du ladda ner beslutet:

Beslut om försäljningsförbud

Klicka på bilderna för att kolla närmare.

 

LED-strålkastaren. 

På bilderna ovan syns det att vatten har trängt in vid provning. LED-strålkastaren klarar inte kraven.

Här syns märkningen på strålkastaren. Bland annat så saknas tillverkare och vilken IP-klass som den klarar av. Den märkning som finns klarar inte gnuggprov och räknas inte som varaktig.

 

Fakta om produkten

Försäljningsförbud

nr 16EV1784

Beslutat den

2017-01-30

Fabrikat/Varumärke

Okänd

Modell

TI-GP-FL30w

Part i ärende

Hasses Ledimport

Kända försäljningsställen

Hasses Ledimport

Mer information

Sidansvarig: Martin Gustafsson
Publicerad: 2017-02-21
Senast uppdaterad: 2017-02-21