• Skriv ut

LED-strålkastare brister i elsäkerhet och EMC

Den här LED-strålkastarens anslutningskabel kan tryckas in i höljet. Det gör att det finns risk att kabeln kommer åt saker inuti höljet. Märkningen är bristfällig. Strålkastaren avger också störningar, både ledningsbundet och utstrålat. Elsäkerhetsverket har beslutat om försäljningsförbud.

De ledningsbundna störningana kan fortplanta sig i det elnät som den är ansluten i. De störningarna kan påverka funktionen hos annan utrustning som sitter ansluten. Uppmätta störningar ligger på 63,8 dB över gränsen vilket är en hel del. Även höga nivåer av utstrålade störningar uppmättes. Dessa låg 3,7 dB över gränsen. Utstrålade störningar kan påverka utrustning som finns i närheten. 

Observera att alla beslut är möjliga att överklaga enligt förordningarna om elektrisk materiel (1993:1068) eller om elektromagnetisk kompatibilitet (2016:363). En överklagan ska vara inskickad till Elsäkerhetsverket senast tre veckor efter datum för beslut.

Här kan du ladda ner beslutet:

Beslut om försäljningsförbud

Klicka på bilderna för att kolla närmare.

 

LED-strålkastaren.

Anslutningskabeln kan tryckas in i strålkastaren då den saknar rätt förankring. Det är inte tillåtet då den kan komma åt delar inuti och dessutom kan kabeln vridas.

Märkningen. Här saknas bland annat uppgifter om IP-klass. Utan denna märkning så kan man inte veta om den kan användas utomhus eller inte. Märkningen i sig försvinner också vid gnuggprov så den räknas inte som varaktig.

Förpackningen till LED-strålkastaren.

Fakta om produkten

Försäljningsförbud

nr 16EV1523

Beslutat den

2017-01-17

Fabrikat/Varumärke

Teralite Led

Modell

Okänd

Part i ärende

Ljustema Sverige AB

Kända försäljningsställen

Ljustema Sverige AB

Mer information

Sidansvarig: Martin Gustafsson
Publicerad: 2017-02-17
Senast uppdaterad: 2017-02-17