• Skriv ut

USB-laddare sålda av Dockans AB måste återkallas

En USB-laddare som sålts av Dockans AB har mycket allvarliga brister som kan göra den livsfarlig. Elsäkerhetsverket har beslutat att företaget ska återkalla alla sålda produkter för att undvika skada på person eller egendom. Laddaren ingår i Elsäkerhetsverkets projekt om USB-laddare 2017.

Laddaren av märket Nokia (AC-50E) har sålts via internet på sajten CDON.com. Det är en kopia och inte en Nokia orginalladdare.

Isolationsavstånden mellan primära sidan (230 volt) och den sekundära sidan (USB-uttaget) i laddaren är mycket korta, så lågt som 0,7 mm, där kravet är minst 4 mm.

Dessutom är Y-kondensatorn av fel klass, och klarade inte spänningsprovet. Dessa allvarliga brister kan orsaka elchock eller brand. Säkerhetsinstruktioner för produkten saknas då laddaren levererades utan förpackning.

Det saknas också en EU-försäkran vilket alla CE-märkta produkter ska ha. Det är högst oklart om detta är en originalprodukt.

Äger du den här produkten?

Om du äger denna produkt bör du lämna tillbaka produkten till inköpsstället eller förstöra den. Dockans AB är ålagd att varningsinformera.

Observera att alla beslut är möjliga att överklaga enligt förordningarna om elektrisk materiel (1993:1068) eller om elektromagnetisk kompatibilitet (2016:363). En överklagan ska vara inskickad till Elsäkerhetsverket senast tre veckor efter datum för beslut.

Här kan du läsa mer om beslutet:

Beslut om försäljningsförbud

Klicka på bilderna för att kolla lite närmare.

USB-laddare

 

USB-laddaren.

Isolation

Här mättes isolationsavståndet upp till 0,7 mm där kravet är minst 4 mm. 

Märkning

Märkningen på USB-laddaren.

Förpackning

Förpackningen till USB-laddaren.

Fakta om produkten

Försäljningsförbud

nr 17EV1970

Beslutat den

2017-04-10

Fabrikat/Varumärke

Nokia / Salcomp

Modell

AC-50E

Part i ärende

Dockans AB

Kända försäljningsställen

CDON.com

Mer information

Sidansvarig: Martin Gustafsson
Publicerad: 2017-04-18
Senast uppdaterad: 2017-04-18