Dator med en kundvagn i miniatyr framför.

Handla elprodukter på nätet

Det är du som är ansvarig för att elen i ditt hem är säker och att elprodukter används på rätt sätt, så tänk kritiskt och ställ höga krav innan köp. Här finns konkreta tips till dig som ska köpa elprodukter på nätet.

När du handlar från ett land utanför EU har du inte samma skydd som konsument som när du handlar av ett företag inom EU, du blir också så kallad privatimportör och tar över ansvaret för produkten. Enligt en Sifo-undersökning Elsäkerhetsverket låtit genomföra har fem procent av Sveriges befolkning någon gång fått en skada orsakad av en elektrisk produkt. Det motsvarar en halv miljon människor. Vi på Elsäkerhetsverket arbetar på många sätt för att vi ska ha säkra elprodukter i våra hem, bland annat genom att öka konsumenters kunskap om riskerna med privatimport och vad man ska tänka på när man köper elektriska produkter.

Vad innebär det att vara privatimportör?

Du blir privatimportör när du som privatperson köper en produkt från en leverantör utanför EU. Produkten levereras direkt till din brevlåda och ingen importör eller distributör är inblandad. Som privatimportör tar du själv över ansvaret för produkten utan att egentligen veta om den är säker eller inte. Du får inte ge bort den i present eller sälja den vidare utan får endast använda den själv. 

Många lockas av lägre priser eller ett annat utbud och väljer då att handla från länder utanför EU. Andra vet inte om att de handlar från ett land utanför EU då många e-handelsbutiker är på svenska och anger priser i svenska kronor. Utanför EU finns inget krav på CE-märkning, det är endast om produkten säljs inom Europa som det är krav på att märkningen ska finnas på produkten. Exempel på säkerhetskrav för elprodukter i Sverige är att:

 • höljet inte lossnar
 • inga strömförande delar ska kunna kommas åt
 • plast ska tåla höga temperaturer och inte börja brinna
 • det finns tillräckligt med avstånd mellan komponenter inuti produkten, så den inte börjar brinna
 • den ska vara tillverkad för 230 V

Kolla upp företaget innan du köper

Som konsument är det A och O att kolla upp kontaktuppgifter till den som säljer och att du har reklamationsrätt om något skulle inträffa. Tänk kritiskt och är du osäker kan du alltid kontakta företaget och fråga om deras produkt är CE-märkt och om den är tillverkad för att användas i Sverige. Begär att få fler bilder på produkten om du inte kan se märkningen på den. Produkter som inte uppfyller säkerhetskraven kan vara livsfarliga och förutom dig själv kan andra människor i din omgivning utsättas för risker. Till exempel kan produkten gå sönder på ett felaktigt sätt, vilket kan innebära risk för både elchock eller brand. Förutom säkerhetsrisken kan även eventuell ersättning från ditt försäkringsbolag påverkas i samband med en olycka.

Vad betyder CE-märket?

Elektriska produkter som säljs inom EU ska vara CE-märkta vilket innebär att tillverkaren för produkten intygar att den uppfyller gällande säkerhetskrav. Det är också krav på korrekt teknisk märkning, en svensk bruksanvisning samt kontaktuppgifter till tillverkaren på produkten. 

Tips vid köp på nätet:

 • Kontrollera att produkten är CE-märkt samt har annan relevant märkning. 
 • Kontrollera att produkten har rätt typ av stickkontakt - elprodukter som kräver adapter får inte säljas i Sverige.
 • Följer det med en svensk bruksanvisning som går att förstå? Det är krav på en bruksanvisning på svenska. Saknas detta så är det indikation på att produkten inte är avsedd flr den svenska marknaden.
 • Kolla produktens IP-klass, den talar om hur väl produkten klarar yttre påfrestningar som damm och smuts. Exempelvis ska en produkt för utomhusbruk ha som lägst IP44.
 • Kontrollera vem du köper ifrån och kontrollera om företaget är baserat inom eller utanför EU? Köper du direkt från en webbutik eller är det från en plattform/marknadsplats som säljer andra företags produkter? Kontrollera att det finns adress och kontaktuppgifter till företaget som säljer varan innan du handlar. Saknas det kontaktuppgifter, köp inte produkten!
 • Var försiktig med att köpa produkter som är extremt billiga. Du får det du betalar för. Risken är stor att du får hem något av sämre kvalitet än du tänkt dig eller en piratkopia.

Även om du handlar från en e-butik inom EU ska du självklart kontrollera att produkten är korrekt märkt och att kontaktuppgifter finns.