Daljit Padam från Hitachi Energy

Daljit är en av 28 i hela Sverige

Från vårdyrket till elyrket – Daljit Padam har jobbat 21 år inom området elkraft och högspänning på Hitachi Energy, tidigare ABB, i Ludvika. Förra året tog hon ut en fullständig auktorisation A som elinstallatör och är en av få kvinnor som har funktionen EFR – elinstallatör för regelefterlevnad. Hon sätter elsäkerhetsarbetet högt på agendan och tycker att det är viktigt att skapa förståelse för lagkrav och rutiner i hela företaget.

Hitachi Energy har ungefär 5700 anställda i Sverige och Daljit Padam arbetar som HSE-specialist vilket betyder att hon jobbar med arbetsmiljö, hälsa och elsäkerhet. 50 procent av sin tid ägnar hon åt rollen som företagets elinstallatör för regelefterlevnad. Hon beskriver sitt arbete med värme och stor entusiasm. 

En av få kvinnliga elinstallatörer för regelefterlevnad

– När den nya elsäkerhetslagen kom 2017 väcktes mina tankar kring hur organisationen behöver stöttas mer kring elsäkerhetsfrågor även om jag sedan 2007 har jobbat med rutiner kring elsäkerhet. Förra året passade jag på att ta ut min auktorisation som elinstallatör och jag är idag Hitachi Energy Sveriges EFR, elinstallatör för regelefterlevnad. Gruppen som jobbar med elsäkerhetsfrågor växer hos oss, säger Daljit. 

I Elsäkerhetsverkets register finns drygt 47 800 elinstallatörer och 290 av dem är kvinnor. Antalet kvinnor som sökte auktorisation hos Elsäkerhetsverket 2023 var 22 stycken och 21 fick sin auktorisation beviljad. Motsvarande siffra för män var 1 227 som sökte varav 1 038 fick sin auktorisation beviljad. Daljit är sällsynt, för hon är en av totalt 28 kvinnor i landet som har rollen som EFR, elinstallatör för regelefterlevnad i sitt företag. Hon har ett stort ansvar och rapporterar direkt till VD vilket underlättar när hon ska förankra arbetet med elsäkerhetsfrågor, lagkrav och rutiner, menar hon. 

– Vi jobbar med bra föreläsare som beskriver hur vi ska tolka lagkraven och vi har duktiga medarbetare och chefer som följer upp elsäkerhetsrutiner regelbundet. Vi är ett elinstallationsföretag och jag har rollen som EFR mot Elsäkerhetsverket.

Från vård till högspänning 

Hitachi Energy betjänar kunder inom energi, industri och infrastruktur med innovativa lösningar och tjänster över hela värdekedjan. Daljit leder elsäkerhetsarbetet i Sverige inom till exempel provning, tillverkning, service, och elinstallationer. Men hur tar man steget från vårdsektorn till att satsa på högspänning och likström? Ja det kan tyckas stort men Daljit ser en nära koppling mellan kunskapen om kroppens fysik och hälsa med energi och teknik. På fritiden har hon kurser i yoga och mindfulness och hon menar att träningen hjälper henne att bibehålla energin och bli inspirerad.

– Vi jordar våra apparater och behöver jorda oss själva för att få energi. I grunden är jag sjukvårdsutbildad och arbetade under 17 år som lärare i gymnasieskolan, med vårdkunskap, svenska och samhällskunskap. Efter några års föräldraledighet ville jag utveckla mig inom IT och fick upp ögonen för datateknik och därmed en högskoleutbildning via Högskolan Dalarna. Jag är nyfiken och fascinerad av hur tekniken fungerar och, tvärtom vad många kan tro, är teknik något som är väldigt nära det kroppsliga, säger Daljit.

Stöd och uppmuntran viktiga delar

I samband med kandidatexamen i dataarkitektur valde hon inriktning elkraft på sitt examensarbete och därmed hamnade hon på siten i Ludvika. Hon säger att det var förvånansvärt många kvinnor som jobbade med konstruktion på den avdelning hon började på. Plötsligt befann sig branschen i en svacka. Lösningen blev att läsa en utbildning till civilingenjör och jobba resten.

– Jag har fått mycket stöd och uppmuntran i mitt arbete och fick studera 20 procent av min arbetstid. Företaget har alltid uppmuntrat till utveckling vilket jag känner mig väldigt tacksam för. Det har varit som en röd tråd för mig och här har jag utvecklats i över tjugo år nu.

Elyrken är så mycket mer än att dra kablar

Elbranschen i Sverige är en av de minst jämställda. På El- och energiprogrammet i gymnasiet ligger man i botten och endast 4 procent utgörs av kvinnor. Varför finns det så många fördomar och så lite kvinnor som intresserar sig för elyrken? Daljit tror att det finns en rädsla bland kvinnor att satsa på el som inriktning, man tror att det är svårt och komplicerat. Hon upplever att som kvinna förväntas det att man ska bevisa sin kompetens på ett annat sätt än vad som krävs av män. 

– Vi behöver visualisera bättre och lyfta fram förebilder för kvinnor så att man tidigt förstår hur intressant en karriär inom elektroteknik är och vilka möjligheter som finns. Visa allt vi har omkring oss där el är en förutsättning och se att man är en del av det, att man genom ett elyrke är en del av en viktig samhällsfunktion. Det handlar om att visa mångfalden av yrket och ingångar till olika elyrken.

Hon räknar upp olika områden där el kommer in som en aspekt – design, förebyggande säkerhetsarbete, arbetsmiljö, konstruktion, elsäkerhetsfrågor, arkitektur, innovation, elinstallationer, forskning, transport, scenografi, juridik, ja listan kan göras lång. 

– Vi vet att det finns många fördomar om kvinnor i elbranschen. Se till att ta in kvinnliga praktikanter och lärlingar och få dem att känna sig välkomna och inkluderade. Anställ kvinnliga chefer som förebilder. Tillsammans behöver vi tvätta bort stämpeln manligt och kvinnligt bakom elektriker, elinstallatörer och andra yrken inom el-och energi och istället se till kompetensen, säger Daljit.

 

Foto: Julia Helsing
Text: Cia Edlund 

Läs mer om kvinnliga förebilder i elbranschen

Senast granskad: 2024-03-18