Stefan Hultquist, Regionschef på Elsäkerhetsverket

LEDARE - Elsäkerhetsverket förberedda på 2024

Stefan Hultquist, regionchef på Elsäkerhetsverket, inleder årets första nyhetsbrev med en blick framåt på några av 2024 års arbetsområden enligt regeringens regleringsbrev.

Säkerhetsarbete handlar om att förbereda, för att vara förberedd. Elsäkerhetsverket var redan förberedda i januari när regeringens regleringsbrev för 2024 kom.

I brevet står det att Elsäkerhetsverket ska ”balansera intresset att möjliggöra en snabb energiomställning mot andra samhällsintressen, som behovet av en fungerande radiomiljö”.

Och på vilket sätt var vi redan förberedda på det här?

Det handlar förstås om den explosionsartade utbyggnaden av solceller vi ser på taken runtomkring. Kanske också på ditt egna tak eller grannens. En siffra från Energimyndigheten talar om en takt på cirka 70 000 nya anläggningar som varje år ser dagens ljus.

Det här är ju en positiv utveckling, men som samtidigt utmanar vårt uppkopplade samhälle. Radiotrafik får varken störa eller störas.

Regeringen pekar på information och vägledning som allt viktigare verktyg – till bostadsägare, konsumenter och yrkesverksamma – för att möta de utmaningar som energiomställningen medför kring elsäkerhet och radiostörningar (EMC). Solpaneler på byggnader är ett exempel.

Vi var förberedda. Vi designade redan i höstas två tematiska projekt som visade sig koppla direkt till målen i myndighetens regleringsbrev för 2024.

Det första handlar om solceller på ladugårdstak, eller anläggning på annan del av lantbruket. Det här är ofta medelstora anläggningar med det primära syftet att driva företaget bondgården.

Lantbruket, med sina stora ekonomibyggnader och öppna ytor, är sannolikt synnerligen lämpat för solceller. Här vill vi stötta. Vi gör platsbesök, skapar oss lägesbilder och tar fram information till andra lantbruk. Vi gör också tillsyn av företagen som installerar solcellerna. Projektet är i full gång.

Det andra projektet rör solcellspaneler på småhus. Eftersom vi inte har tillgång till de privata hustaken utvecklar vi nya tillsynsmetoder med vårt starka team av jurister, kommunikatörer och teknisk expertis.

”Behovet av den enskildes integritet behöver viktas mot samhällets behov av att kunna utföra kontroller av solcellsanläggningar i bostadsmiljöer”, står det i regleringsbrevet. Även i småhusprojektet gör vi särskild tillsyn av företagen som anlägger solceller.

Tillsyn av de riktigt stora solcellsparkerna – fristående produktionsanläggningar utanför tättbebyggt område – ligger på vårt ritbord färdigt att sjösättas 2025. Helt i linje med målen i regleringsbrevet.

 

Foto: Tord Saxin

Text: Stefan Hultquist

Senast granskad: 2024-03-18