En elektriker som installerar en spis.

Spisar och stickproppar – vad gäller?

Innan du köper en ny spis finns det några saker du bör ta hänsyn till som privatperson. Finns det ett uttag eller behöver spisen en fast installation? Vem får göra vad? Och varför finns det olika stickproppar på spisarna i butiken?

Till att börja med behöver du ta reda på hur din elanläggning ser ut, om det exempelvis är ett äldre hus kan det vara en bra idé att göra en elbesiktning. Även om det finns spisuttag i köket är det bra att se över så att installationen är korrekt utförd och inte ändrats över tid.

- Vi har till exempel sett anläggningar där neutralledare inte är framdragen till trefasuttaget. Det har väl egentligen aldrig varit tillåtet att göra så men märktes inte när det var gjutjärnsplattor. Men en modern spis har känslig elektronik som går sönder då, säger Katarina Olofsson, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

Vem bär ansvar om något skulle gå fel?

Om det inte finns ett uttag så är det fast installation som gäller och det får endast utföras av ett auktoriserat elinstallationsföretag som du hittar i Elsäkerhetsverkets tjänst Kollaelföretaget.se. Detta framgår av elsäkerhetslagen. Felaktiga elinstallationer kan leda till risk för både elchock och brand och frågan anses därför så viktigt att fängelse ingår i straffskalan. Dessutom kanske inte ditt försäkringsbolag är villiga att ersätta dig efter en skada om installationen visar sig vara olaglig.

- Som husägare är du innehavare av en elanläggning och det är du som ansvarar för att elen är säker. Vissa saker får man göra själv, som att byta ett vägguttag mot ett likadant. Men en spis drar mycket ström och kan som sagt vara felkopplad, så då är det bättre att ta in en elinstallatör, säger Katarina Olofsson.

230 Volt eller 400 Volt?

Spisar kan matas med en, två eller tre faser, beroende på hur många faser som finns tillgängliga och hur stor säkring du har. Har du tillgång till flera faser är det vanligast att koppla in spisen på alla tre faserna via ett speciellt spis-don, ibland kallat Perilex. Spänningen anges då som 400 Volt. I vissa fall finns bara en fas tillgänglig, till exempel i en del lägenheter, då kan bara en fas användas men med en större säkring. Det finns ett speciellt don även för detta, ibland kallat Norwesco-don. Då anges spänningen som 230 Volt. Kontrollera vilket uttag som sitter i anläggningen innan du köper en ny spis.

- Om du vet vilket uttag du har kan du be personalen i butiken du handlar av om vidare hjälp så att du väljer rätt spis till din elanläggning. Ta en bild om du är osäker. En spis med stickpropp får du själv ansluta till vägguttaget, säger Katarina Olofsson.

Alla tänker inte på att det inte går att koppla en modern spis till alla elanläggningar. Men i lägenheter byggda på 1980-talet och tidigare är elanläggningarna anpassade till spisar som inte drog särskilt mycket ström. Moderna spisar finns i många fler olika varianter än vad som fanns förr, med olika effekt och spänning. Därför är det alltid bra att be någon som är kunnig hjälpa till innan du står i köket med en spis som inte går att installera.

 

Foto: iStock

Text: Sandra Hjelm

Senast granskad: 2024-03-18