En kille och en tjej i en studio med starka färger.

Nytt lektionsmaterial om elsäkerhet

Elsäkerhetsverket har startat ett arbete med att ta fram lektioner för grundskolan om elsäkerhet, årskurs ett till nio. Först ut är fyra lektioner för mellanstadiet som blir klara i december.

Vi på Elsäkerhetsverket har en tid känt till att det finns ett behov av lektionsmaterial om elsäkerhet. Det är ofta efterfrågat av lärare som undervisar i årskurs fem då eleverna brukar läsa om ellära. Utifrån det behovet gjorde vi en egen undersökning bland lärare för att ta reda på mer konkret vad de saknade. 

- Vi såg exempelvis att lärare gärna arbetade med film och med någon typ av quiz där eleverna kunde testa sina kunskaper, säger Sandra Hjelm, kommuniktör vid Elsäkerhetsverket.

Tre filmer om elsäkerhet

Elsäkerhetsverket har spelat in tre korta filmer med olika områden för elsäkerhet i i fokus. Den första filmen är grundläggande och beskriver hur el blir till och hur elens väg, från kraftkälla till våra hem, ser ut. Den andra filmen handlar om el i vår vardag, både inom- och utomhus och den tredje filmen handlar mer om elektriska apparater och att ladda säkert. Filmerna är fristående så att du som lärare kan använda dem som du själv tycker det passar i din utbildning.

Lätt att använda

Undersökningen pekade på att det var viktigt för både elever och lärare att det måste vara ett material som snabbt går att sätta sig in i. Det behöver vara enkla och tydliga lärarhandledningar och det ska vara lätt för eleverna att förstå uppgifterna. 

- Vi har även arbetat med en fokusgrupp med lärare som poängterade att filmerna inte fick vara för barnsliga eller tramsiga. Det har vi tagit till oss och vi valde att använda två unga programledare som guidar eleverna, svåra begrepp är också förtydligade med animationer, säger Sandra Hjelm.

Var hittar jag lektionerna?

Lektionspaketen med filmer, elevuppgifter och lärarhandledning, kommer att vara klara i december och då kommer vi att börja sprida materialet i olika kanaler. Materialet är kostnadsfritt och kommer att kunna laddas ner direkt från vår webbplats men även i vissa andra forum för lektionsmaterial. Mer information om detta kommer i december.

- Lärare kommer redan nu i december att kunna kika på vårt lektionsmaterial och börja undervisa med det till vårterminen, säger Sandra Hjelm.

Då vi omger oss med alltmer elektronik i våra hem och i vår vardag är det också viktigt att veta hur vi ska förhålla oss till den på ett säkert sätt. Det handlar inte bara om petskydd i vägguttag eller att kassera trasiga elektriska apparater, utan även om hur vi använder oss av el. Det är till exempel bra att veta hur du ska ladda din mobil eller elsparkcykel på ett säkert sätt, och att du inte ska leka vid områden utomhus om det finns varningsskyltar för el i närheten. Visste du till exempel att det är lag på, förutom CE-märket, att tillverkarens adress ska finnas på de elprodukter du köper i Sverige? Om du handlar på nätet är det extra viktigt att veta vilket land du handlar ifrån då reglerna för elsäkerhet ser olika ut i olika länder.

Håll utkik efter vårt utbildningsmaterial, vill du vara extra säker på att inte missa det kan du prenumerera på våra nyheter.

 

 

Senast granskad: 2023-11-01