Hand håller i betalkort framför laptop.

Köpa elprodukter

Oavsett om du köper din elprodukt i en fysisk butik eller på nätet, är det viktigt att du kontrollerar både produkten och säljaren så att din produkt är rätt märkt och säker att använda.

Checklista när du köper elprodukter

Vi har tagit fram en praktisk checklista som underlättar för dig när du ska köpa nya elprodukter. Checklistan går lika bra att använda vid köp i fysiska butiker som när du handlar elprodukter på nätet, loppis eller under semesterresan utomlands.

Checklista vid köp av produkter

Köpa elprodukter på nätet

När du handlar elprodukter på nätet finns inte samma möjlighet att granska produkten som när du står i en fysisk butik. Det är alltså svårare att avgöra om produkten är säker, men det är inte omöjligt och ofta går det bra. Kolla först upp all information om elprodukten på den webbsida där du tänkt handla. För att kunna kontrollera märkningen behöver det finnas bra bilder på produkten. Om sådana bilder saknas, fråga säljaren. Ta också hjälp av checklistan för köp av elprodukter (se länk här ovan).

Privatimport

Det blir allt vanligare med webbplatser som möjliggör så kallad privatimport. Om tillverkaren av produkten inte finns inom EU/EES, och produkten inte heller är märkt med namn och postadress till en importör inom EU/EES, är det vanligtvis fråga om privatimport. I dessa fall är det du själv som ska säkerställa att produkten är säker att använda i Sverige. Kortfattat kan man säga att samma säkerhetskrav gäller för dig som importerar för privat bruk som för det företag som importerar för att sälja.

Vid privatimport måste du alltså själv säkerställa att produkten uppfyller kraven och är säker att använda i Sverige. Om du inte kan säkerställa detta ska du inte importera produkter. Vid privatimport gäller också särskilda regler för tull och avgifter.

Fynda på auktion eller loppis

Om du köper en elektrisk produkt på auktion eller loppis behöver du undersöka den noga. Elsäkerhetskraven var lägre förr. Risken finns också att gamla sladdar torkar och spricker. Om du misstänker att sladden behöver bytas eller om produkten har en ojordad stickpropp, lämna den till en fackman för åtgärd. När du undersöker ditt fynd kan du även ta hjälp av checklistan på sidan Kontrollera dina elprodukter.

Fynda utomlands

Elektriska produkter som du köper ska alltid vara CE-märkta. Undvik att köpa elprodukter utanför Europa. Produkten måste nämligen vara gjord för att användas i Sverige. Till exempel måste alla elprodukter vara avsedda för 230 volt.