Familj på semesterresa i fjällen och åker skidor.

Elsäkert sportlov

Vad har elsäkerhet med sportlov att göra? En hel del vill vi påstå – från skidvallning till strumptorkning. Vi har samlat en del tips som vi vill skicka med dig på skidresan.

Efter en lång resa är det skönt att äntligen vara framme vid stugan, allt ska packas in fort och när det är klart är kanske elsäkerhet inte det första som dyker upp i ditt medvetande? Men det finns en hel del viktiga saker som du bör känna till. Reser du exempelvis med små barn bör du kontrollera att det finns petskydd i kontakterna. Saknas det så finns det portabelt kontaktskydd att köpa för att förhindra att barnen kommer åt vägguttagen. Glöm inte att kolla om det finns brandvarnare också, och testa den så att den fungerar.

Bastu

Finns det en bastu som värms upp av el är det viktigt att du hanterar den rätt eftersom den är installerad i våt miljö. Vanligtvis finns information om stugans elhantering i en stugpärm, som var elcentralen finns och hur du byter säkringar.

Vallar skidor

Om du använder elektriska vallningsjärn i samband med att du lägger på skidvalla, kom då ihåg att ansluta till skyddsjordade eluttag. Dessa bör vara skyddade av en jordfelsbrytare. Anslut aldrig produkter som används utomhus till ojordade uttag inomhus.

Ladda telefon 

Ladda gärna telefonen men under uppsikt vilket betyder att du inte bör ladda exempelvis när du sover. Håll koll så att din laddare inte blir onormalt varm och att du inte laddar intill lättantändligt material som papper och tyg.

Värmefiltar

I en kall stuga kan det vara skönt att värma upp sängen med en elektrisk värmefilt. Läs igenom tillverkarens anvisningar innan du använder värmefilten. Var noga med att slå av den innan du lägger dig för kvällen. Värmefilten ska inte vara på under natten när du sover.

Tänk på hur du torkar våta kläder

Efter en lång dag i skidbacken är det vanligt att blöta vantar och skidkläder hängs in i bastun för att torkas. Häng inte kläder på tork i bastun om den värms upp av el. Flera bränder har startat av att kläder fallit ned på bastuaggregatet. Brandrisken är också stor om du torkar vantar och sockar över ett eluppvärmt element.

Bilvärmare

Under vintern använder många kupévärmare i sina bilar för ökad komfort och isfria rutor. El, fukt och kyla kan vara en farlig kombination, se därför till att din kupévärmare är säker. Det är viktigt att inte placera fläkten för nära något material som kan börja brinna. När kupévärmaren inte används ska kontakten dras ur även från vägguttaget.

Tänk på att en kupévärmare bara är avsedd för att användas i bilar och inte för inomhusbruk. Kontrollera att sladden för motor- och kupévärmaren är av rätt typ som klarar kyla och att den kopplas in i uttaget som är avsett för motorvärmaren.

Ladda bilen

Elsäkerhetsverket avråder från att ladda elbil i ett vanligt uttag. Planera din resa och ta reda på var du kan ladda din bil om stugan saknar laddningspunkt. Idag finns det möjlighet att ladda sin bil vid många affärer, snabbmatsresuranger och liknande.

Testa jordfelsbrytaren

Har du hyrt en stuga som är relativt nybyggd är jordfelsbrytare ett krav, men i äldre stugor som saknar jordfelsbrytare kan du använda en portabel. En flyttbar jordfelsbrytare kan även vara bra som ett extra skydd om du har små barn eller om du arbetar med elverktyg utomhus, som exempelvis vid vallning av skidor. Testa om jordfelsbrytaren fungerar genom att trycka på testknappen, den finns på alla jordfelsbrytare. När du trycker på knappen ska strömmen brytas, då fungerar den.

Senast granskad: 2024-02-12