lars hansson, nyhetsbrev.

Lars Hansson tilldelas pris för insatser i standardisering

Lars Hansson, överinspektör på Elsäkerhetsverket, har fått IEC 1906 Award 2023 för sina insatser inom standardiseringen och arbetet i TK64. Priset utdelas av International Electrotechnical Commission (IEC)

International Electrotechnical Commission, eller IEC, är en kommission som arbetar med att ta fram och fastställa internationella standarder inom elektroteknik och elektronik. IEC delar ut tre olika priser årligen; Lord Kelvin Award för långsiktiga prestationer, Tomas A Edison Award för nuvarande prestationer av övervakningsansvariga, följt därefter av Lars pris: IEC 1906 Award för nuvarande prestationer av experter. Lars får priset för sin insats i IEC Technical Committee 64 som behandlar elchock och lågspänningsinstallationer.

– Att Lars får priset visar Sveriges stora engagemang inom internationell standardisering. Grattis Lars, välförtjänt! Priset är ett jätteroligt bevis på att Elsäkerhetsverket är en framstående och långsiktig aktör inom Svensk och internationell standardisering, säger Anders Persson, Generaldirektör på Elsäkerhetsverket.

Här beskriver Lars själv IEC och hur det känns att ha fått priset:

Stort grattis till att ha fått IEC 1906 Award 2023! Vad betyder det för dig att ha fått det här priset?

– Tack, jag blir väldigt glad förstås. Det är roligt att det man bidragit med också har uppskattats av några fler än mig själv. Internationellt standardiseringsarbete ligger ju som grund för både europeisk och svensk standard, så det berör oss på myndigheten i högsta grad. Standardiseringen är både långsiktig och oglamorös, och man får vara uthållig under många år för att få standarderna att gå i den riktning som vi tycker är viktig för Elsäkerhetsverket och Sverige. Att priset är framröstat av kollegor/samarbetsparter gör att det blir extra roligt.

Kan du beskriva lite din roll i IEC Technical Committee 64?

– IEC är en organisation med över 170 länder och fler än 20 000 experter i ca 215 kommittéer. En av dessa är TC 64. TC 64 består av ett 30-tal undergrupper där jag medverkar i åtta av dessa. Dessa behandlar sådant som är särskilt viktigt för oss att bevaka, såsom grundläggande principer för elchock, brand eller anslutning av solceller och generatorer till elnätet. Jag är även en s.k. ”liaison officer” mellan kommittéerna för låg- och högspänning, vilket innebär att man är en länk mellan dessa och förmedlar sådan information som är viktig för den andra kommittén.

Det här är inte första gången du får det här priset, utan du har fått det en gång tidigare. Hur känns det för dig att fått ett sådant erkännande mer än en gång?

– Man blir allt lite förvånad. Detta hade jag aldrig kunnat föreställa mig, men samtidigt blir det en väldigt glädjande överraskning. Jag fick tidigare ett motsvarande pris som berörde TK99 och som behandlar högspänningsinstallationer. Inom TK99 är jag, utöver arbetet med standarderna, också engagerad genom att både ha varit vald som convener (person som leder en arbetsgrupp) och fortfarande aktiv och invald i en advisory group, vilket innebär en grupp som ger stöd till kommittéen och ordförande i viktigare frågor. Det som är extra kul nu med det aktuella priset, är att det som särskilt uppmärksammats är de delar som berör elsäkerhet. Känns som ett kvitto att man lyckats hittat någorlunda rätt väg genom standardiseringens besvärliga och vindlande vägar.

IEC 1906 Award utdelas den 18 april 2024.

 

Text: Robert Berglind

Foto: Exakta Creative

 

Senast granskad: 2023-12-05