Jordfelsbrytaren — din säkerhet

En jordfelsbrytare är en billig livförsäkring. Den bryter strömmen snabbt om till exempel en elprodukts hölje skulle bli spänningsförande och någon samtidigt rör vid ett jordat föremål. Därmed minskar jordfelsbrytaren risken för personskador och elbränder. Har du inte redan en jordfelsbrytare kan du låta en elinstallatör installera en. Glöm inte att testa den regelbundet.

Sedan år 2000 måste jordfelsbrytare installeras i alla nyproducerade bostäder, skolor, förskolor och fritidshem. År 2004 utökades kravet även till elinstallationer som byggs ut eller ändras. För att montera jordfelsbrytare i fasta elinstallationer måste du anlita ett elinstallationsföretag. Det är alltså inget som du får göra själv.

Med portabel jordfelsbrytare bryts inte all ström

Det finns också portabla jordfelsbrytare som du kan köpa och koppla in själv. En jordfelsbrytare för personsäkerhet ska vara märkt med 0,03 A eller 30 mA. Även om du har en fast installerad jordfelsbrytare kan du koppla in portabla jordfelsbrytare ändå. Detta extra skydd kan vara bra när du har långa förlängningssladdar och om jordfel uppstår långt från den fast installerade jordfelsbrytaren. Det kan göra att om något händer kommer inte strömmen för hela hemmet brytas, utan bara för den del som är kopplad till den portabla jordfelsbrytaren.

Testa din jordfelsbrytare regelbundet

En jordfelsbrytare håller inte för evigt. Testa därför att den fungerar minst en gång i halvåret genom att kontrollera om strömmen bryts när du trycker på testknappen. Om strömmen inte bryts bör du genast kontakta ett elföretag. Är jordfelsbrytaren portabel ska du lämna tillbaka den till butiken eller lämna den till elåtervinning.

Är din jordfelsbrytare tillverkad före 1996 rekommenderar vi att du byter ut den, eftersom det 1996 infördes tester för att kontrollera att jordfelsbrytaren klarar olika miljöer.

Slår jordfelsbrytaren ifrån?

Slår jordfelsbrytaren ifrån direkt utan att du vet orsaken till det? Skruva ur alla proppar eller slå ifrån automatsäkringarna. Slå till jordfelsbrytaren och skruva sedan i propparna en efter en, eller vippa tillbaka automatsäkringarna en i taget. Om du inte hittar felet, kontakta ett elföretag.

flyttbar jfb.jpg

Flyttbar jordfelsbrytare

fast jfb.jpg

Fast jordfelsbrytare

Sidansvarig: Katarina Olofsson