En hand som skriver på ett papper.

Jämför anbud och skriv avtal

När du ska anlita ett elinstallationsföretag är det klokt att ta in anbud från flera olika företag innan du bestämmer dig. Låt inte alltid priset styra. Det viktigaste är att du hittar ett företag som har bra referenser och som motsvarar dina förväntningar.

När du har bestämt dig för vilket elinstallationsföretag du vill anlita, och kontrollerat att företaget finns registrerat hos Elsäkerhetsverket, är det dags att skriva ett avtal. I avtalet ska stå vad ni har kommit överens om, vilket arbete som ska utföras och till vilket pris (inklusive moms). Se till att avtalet beskriver arbetets omfattning, när arbetet ska påbörjas och avslutas, hur eventuella ändringar och tilläggsarbeten ska hanteras, när och hur betalning ska ske samt vad som gäller för ROT-avdrag och eventuella bidrag. 

Den som utför ett elinstallationsarbete ska enligt lag se till att den del av anläggningen som omfattas av arbetet förses med dokumentation, märkning och varselmärkning. Omfattningen av denna dokumentation och eventuella drift- och underhållsinstruktioner bör också framgå av avtalet.

Det finns hjälp att få

På hallakonsument.se får du som privatperson oberoende information och vägledning om till exempel köp av varor och tjänster. Där finns information om vad du ska tänkta på när du anlitar en hantverkare samt formulär för hantverksavtal. Du kan även ta hjälp av Konsumentvägledaren i din kommun. De kan hjälpa dig att tyda och skriva avtal samt ge råd om vad du kan göra för att kontrollera det företag som du har tänkt anlita.

Till sidan "Anlita hantverkare" på Hallå Konsuments webbplats

När något går fel

Om du anlitar ett företag som visar sig inte uppfylla kraven på kompetens, utförande, egenkontroll med mera, kan du anmäla företaget till Elsäkerhetsverket. Med stöd av en anmälan kan vi sedan agera mot företaget.

Anmäl ett elinstallationsföretag

Elsäkerhetsverket kan inte hjälpa till när det uppstår problem i relationen mellan köparen och säljaren av tjänster. Det är en privaträttslig fråga och ingår inte i Elsäkerhetsverkets uppdrag från regeringen. Istället kan du kontakta din kommunala konsumentvägledning eller Hallå Konsument, så hjälper de dig vidare. Se länkar nedan.

Senast granskad: 2022-11-23