Två kvinnor med shoppingpåsar tittar i n i ett skyltfönster.

Köpa elprodukter i butik

När du köper din elprodukt i en fysisk butik är det viktigt att du kontrollerar produkten så att den är rätt märkt och säker att använda.

Vad bör jag tänka på vid köp av elprodukter i butik?

När du handlar elprodukter i en fysisk butik så har du goda möjligheter att granska produkten innan köp. Använd dig av den möjligheten; vrid och vänd på produkten, kontrollera så att den har all märkning som krävs. Börja med att leta efter CE-märkning, den innebär att tillverkaren intygar att regler som gäller inom EU har följts. Kolla även vilka andra märkningar produkten har som till exempel om den är tillverkad för vårt elnät, om den är avsedd för inom- eller utomhusbruk och så vidare. Det ska alltid finnas en svensk bruksanvisning till produkten och kontaktuppgifter till tillverkare eller importör. Saknas detta bör du leta vidare efter en annan produkt. Använd gärna vår checklista. Om produktens märkning inte är synlig, fråga butikspersonalen om du kan ta ut produkten ur sin förpackning för att kontrollera den. Butikspersonalen bör även kunna svara på dina frågor kring produktens märkning och användning.

Fynda utomlands

Elektriska produkter som du köper ska alltid vara CE-märkta. Undvik att köpa elprodukter utanför Europa. Produkten måste nämligen vara gjord för att användas i Sverige. Till exempel måste alla elprodukter vara avsedda för 230 volt och ha en stickpropp som är anpassad för att användas i svenska eluttag. Det är inte tillåtet att permanent använda en reseadapter för att koppla in en produkt som saknar rätt typ av stickpropp. 

Vilka rättigheter har jag som konsument?

När du handlar inom Sverige och andra EU/ESS-länder så har du rättigheter som konsument om något skulle bli fel. Läs mer på Konsumentverkets webbplats Hallå konsument!.

Du som konsument kan hjälpa till

Elsäkerhetsverket är en av flera myndigheter i Sverige som arbetar med marknadskontroll. Det innebär att vi bland annat jobbar med att hitta farliga produkter och ser till att de tas bort från marknaden. Om du sett eller köpt en dålig elektrisk produkt kan du som konsument bidra till arbetet med marknadskontroll genom att skicka in en anmälan till oss. 

När Elsäkerhetsverket sedan tittar närmare på farliga produkter använder vi bland annat information som vi fått in från konsumenter, för att få tryggare produkter på marknaden.

Senast granskad: 2024-02-07