Flygfoto över de fem tornen vid Grimeton Radiostation

Grimeton Radiostation: 100 år av innovation och kulturarv

2025 markerar 100 år sedan Grimeton Radiostation i Varberg togs i bruk – en unik plats där historia och framtid möts. Anläggningen var då en av flera i världen som med revolutionerande teknik började överföra trådlösa textmeddelanden, men är idag den enda bevarade och som fortfarande fungerar. Under 2025 firas jubileet både lokalt och globalt – digitalt och socialt.

– Det är en häftig plats där kontraster möts varje dag, säger Camilla Lugnet, VD för Stiftelsen Världsarvet Grimeton. Här samsas det första Alexandersonsändarsystemet med sina 127 meter höga torn från 1920-talet med 5G-teknologi och moderna antenner.

Unik VD på en unik plats med rik historia

Camilla Lugnet har i över tio år lett arbetet med att bevara och utveckla stationen. Trots att hon saknar teknisk bakgrund och verkar i en mansdominerad bransch har hon mötts med respekt.

– Jag har fått ovärderligt stöd från många kunniga, framför allt herrar som trott på mig, berättar hon. Och jag lär mig nytt varje dag!

Radiostationen är inte bara ett unikt tekniskt monument – det är ett levande världsarv och byggnadsminne sedan 1996. Sedan 2004 finns det med på UNESCO:s världsarvslista. Stationen är fortfarande i drift som en sändarstation och spelar en nyckelroll i dagens samhällsdialog om hållbar kommunikation.

– Världsarvet innebär att vi har ett ansvar att sprida kunskap om radion och varför den fortfarande är viktig, säger Camilla.

EMC och andra utmaningar

Men att bevara radiomiljön kan vara en utmaning. Området utanför anläggningen är attraktivt för andra aktörer, exempelvis solcellsparker, och skyddet av radiomiljön kräver god EMC (elektromagnetisk kompabilitet) i omgivningen.

– Vi ser störningar i vissa frekvensband som kan resultera i sämre sändningar och särskilt på sikt om vi inte får till förändring. Därför jobbar vi mycket med att sprida kunskap om vikten av att skydda vår radiomiljö, säger Camilla. Men vi har inte bara ett ansvar att bevara, utan Grimeton Radiostation är också en aktiv del i utvecklingen av ny teknologi och hållbarhet.

Genom att experimentera med nya tekniska lösningar, både i form av antenner och energioptimering, visar Grimeton att det går att kombinera bevarande av kulturarv med modern innovation.

En 100-årig plats för internationell samverkan

Stationen är en internationell mötesplats med en global vänförening och volontärer som bidrar till att hålla tekniken vid liv.

Under jubileumsåret hålls aktiviteter hela året, med höjdpunkten den 2 juli – på dagen 100 år efter att Kungen invigde stationen.

– Det blir en familjär tillställning, öppen för alla. Ett världsarv är allas arv, säger Camilla, och vi firar under hela 2025 och alla är välkomna att fira med oss!

Fakta Grimeton Radiostation

  • År 2004 blev Grimeton Radiostation inskriven på UNESCOs världsarvslista.

  • Grimeton radiostation invigdes 1924 och är den enda av de äldsta radiostationerna som fortfarande är intakt och fungerande. Den har bevarat sin ursprungliga utrustning i stort sett oförändrad.

  • Stationen använder en särskild typ av sändare som kallas Alexanderson-generator, som är en tidig typ av elektromagnetisk sändare.

  • Grimeton sänder på frekvensen 17,2 kHz, en ovanlig nivå som gör stationen unik bland radiostationer.

  • Stationen byggdes för att kunna sända radiomeddelanden på långvåg till USA men antalet mottagande länder ökade markant med kortvågens intåg i slutet av 1930-talet.

  • De trådlösa signalerna skickas med ljusets hastighet och föll allt väl ut så kunde ett meddelande skickas från avsändaren till mottagaren i USA på enbart 17 minuter, vilket var väldigt snabbt på den tiden.

  • Sedan platsen blev världsarv har ett aktivt utvecklingsarbete pågått för att göra platsen till ett besöksmål som attraherar en bred målgrupp, till exempel skolor, teknikentusiaster och radioamatörer, för att lära mer om dess historia och teknologi.

  • En grupp frivilliga bistår organisationen med kontinuerligt arbete för att bevara och underhålla stationen.

Läs mer om hur Elsäkerhetsverket arbetar med EMC...

 

 

Senast granskad: 2025-05-07