
Campingplatser
Elsäkerheten är oftast god på campingplatser i Sverige och i de flesta fall hjälper både anställda och campinggäster till att hålla uppsikt över elsäkerheten. Enklare brister kan åtgärdas av campingägaren och vid allvarligare fel på anläggningen kontaktas ett elinstallationsföretag.
Enligt krav i elsäkerhetslagen (2016:732) ska innehavare av en starkströmsanläggning (campingplatsen) utföra fortlöpande kontroll av anläggningens elsäkerhet. Kontrollen ska vara anpassad till anläggningens beskaffenhet, ålder, omgivande miljö och användning.
Innehavarens ansvar
Innehavaren är den som äger eller har nyttjanderätten till (exempelvis genom arrendeavtal) en fastighet eller lokal. Ta reda på hur just ditt avtal ser ut. Det är du som är innehavare av campingplatsen som enligt lag ansvarar för att de fasta elinstallationerna är säkra och inte utgör risk för olyckor eller skador. Innehavaren ansvarar även för den elektriska utrustning som gästerna erbjuds att använda, till exempel tvätt- och diskmaskin. Det är viktigt att de hålls i sådant skick att de är säkra att använda.
Regelbundna kontroller - för säkerhetens skull
Genom fortlöpande kontroll ska anläggningens innehavare försäkra sig om att anläggningen och den elektriska utrustning som står till gästernas förfogande uppfyller kraven i gällande bestämmelser. Syftet med fortlöpande kontroll är att fel och brister i anläggningen ska upptäckas och åtgärdas så fort som möjligt. Det är därför bäst att låta kontrollerna ingå som en del i den normala verksamheten.
Rutiner för fortlöpande kontroll
Innehavaren ska fastställa rutiner för den fortlöpande kontrollen. Rutinerna ska grunda sig på en riskbedömning som tagit hänsyn till starkströmsanläggningens och den elektriska utrustningens utförande, ålder, omgivande miljö och användning. Rutinerna ska dokumenteras.
Av rutinerna bör det exempelvis framgå:
- kontrollernas omfattning och intervall,
- vilka metoder som ska användas vid de olika kontrollerna,
- hur resultatet av kontrollerna dokumenteras,
- hur brister som upptäcks genom kontrollerna ska omhändertas, och
- vilka som har i uppgift att genomföra kontrollerna och vilken typ av kompetens som krävs för de olika kontrollerna.
Anlita bara registrerade elinstallationsföretag
Som innehavare är du också skyldig att se till att de personer som utför arbete på din anläggning har rätt kompetens för de arbetsuppgifter de ska utföra. Detta så att betryggande säkerhet ges mot personskada och sakskada. Alla företag som utför elinstallationsarbete på annans elanläggning ska enligt lag vara registrerade hos Elsäkerhetsverket. Innan du anlitar ett elinstallationsföretag bör du därför kontrollera att företaget finns i Elsäkerhetsverkets register och att företaget får utföra den typ av elarbete som du behöver hjälp med.
Använd vår e-tjänst Kolla elföretaget och kontrollera att det är ett seriöst företag och att de har kunskap för just det arbete du behöver ha utfört.
Använd jordfelsbrytare
Risken för personskador i samband med en elolycka begränsas om anläggningen skyddas av en jordfelsbrytare. I elsäkerhetslagstiftningen finns i vissa fall krav på jordfelsbrytare som skydd mot personskada och sakskada.
Elsäkerhetsverket rekommenderar att alla uttag, för nätanslutning av husvagnar och husbilar ska vara försedda med jordfelsbrytare. Det vill säga att även uttag som är installerade före 1994, när kravet på tilläggsskydd i form av jordfelsbrytare infördes, kompletteras så att de skyddas av strömkännande jordfelsbrytare (max märkutlösningsström 30 mA).
Motionera jordfelsbrytaren
Om en jordfelsbrytare ligger i tillslaget läge för länge kan brytarmekanismen bli trög. Det kan medföra att jordfelsbrytaren inte löser ut vid ett fel. För att säkerställa jordfelsbrytarens funktion ska den motioneras enligt tillverkarens anvisningar (oftast 2-4 gånger/år). Funktionstest kan göras med hjälp av jordfelsbrytarens testknapp.
Vad gäller för campinggästen?
Campinggästen är skyldig se till att husvagnen/husbilen, anslutningskabel och ansluten elektrisk utrustning är så utförda och hålls i sådant skick att de är säkra att använda.
Anslutningskablar till husvagnar och husbilar utsätts för stort slitage. Därför bör campinggästen vara extra uppmärksam på:
- om kabeln är skadad
- att anslutningsdonen, stickpropp och skarvuttag, är hela, och
- hur kabeln är förlagd mellan uttag och husvagn eller husbil.
För att hjälpa dig med några kontrollpunkter har vi sammanställt en enkel checklista.
Checklista
Elcentraler, apparatskåp med mera
- kontrollera att elcentraler och apparatskåp inte är blockerade, de ska gå att komma åt
- kontrollera att lock och dörrar är stängda
Kablar
- kontrollera att kablar inte är skadade
- kontrollera att främmande föremål inte har placerats på kablar och kabelstegar
- kontrollera att kablar är fast monterade vid underlaget, till exempel klamrade på vägg eller förlagda på kabelstege.
Strömbrytare, vägguttag med mera
- kontrollera att kapslingar och höljen inte är mekaniskt skadade
- kontrollera att fast monterade elapparater inte har lossnat från underlaget.
Jordfelsbrytare
- kontrollera att jordfelsbrytaren löser ut genom att trycka på testknappen.
Anslutna elapparater, till exempel spis, spishäll och tvättmaskin
- kontrollera att anslutna elapparater inte har skadade kapslingar
- kontrollera att anslutningskabeln inte är skadad vid införingen till elapparaten
- kontrollera att kabeln inte är utdragen ur sin förskruvning.
Belysningsarmaturer
- kontrollera att blinkande lysrör eller glödande lysrör inte finns. Byt ut vanliga glimtändare mot så kallade säkerhetsglimtändare som kopplar bort blinkande lysrör
- kontrollera att skyddskåpor och kupor till belysningsarmaturer, inte saknas eller är skadade.
Uttagsstolpar
- kontrollera att luckorna framför uttagen är stängda och låsta
- kontrollera att beröringsskydden är hela och att uttagen inte är sönderbrända.
Campingstugor
- kontrollera att strömbrytare och vägguttag inte har lossnat från underlaget
- kontrollera att kapslingar och höljen inte är mekaniskt skadade
- kontrollera att anslutningsledningar och sladdar till sängarmaturer inte är klämda under sängben eller annan inredning
- kontrollera att belysningsarmaturer inte är skadade.
E-tjänst hjälper dig att anlita seriösa elinstallationsföretag
Använd vår e-tjänst "Kolla elföretaget". Med hjälp av den kan du kontrollera att det är ett seriöst elinstallationsföretag, samt om de har rätt kunskap för just det arbete du behöver ha utfört.
Till e-tjänsten - Kolla elföretaget