- Startsida
- /
- Frågor och svar
Frågor och svar
Här hittar du svar på vanliga frågor om elinstallationsföretag, auktorisation, elanläggningar, el- och produktsäkerhet och EMC.
Ojordade eluttag i församlingshem
Vårt församlingshem är byggt 1922 och renoverat och tillbyggt 1963 och 1986. I lokalerna (förutom i köket) finns endast ojordade uttag.
Vid en skyddsrond så påpekade skyddsombudet att vi inte får ha ojordade uttag i offentliga lokaler, utan att de måste bytas ut till jordade.
Min fråga är om vi är tvingade att byta ut från ojordat till jordat eller om lagen säger något annat? I den del av församlingshemmet där barnverksamhet bedrivs är uttagen petskyddade.
Elsäkerhetsverkets föreskrifter om utförande av elinstallationer är inte retroaktiva. Detta innebär att en elinstallation ska uppfylla de krav som gällde då den utfördes.
Har man ojordade uttag i ett utrymme och inte förändrar förutsättningarna eller användningen av utrymmet så behöver man inte byta ut uttagen.
Vid nyutförande, utvidgningar och ombyggnationer ska de nu gällande föreskrifter tillämpas.
När anses elarbeten ske yrkesmässigt?
Med yrkesmässigt avses att elinstallationsarbetet utförs inom ramen för yrkesverksamhet, antingen på en egen anläggning eller på annans anläggning.
Det är inte bara kommersiella företag som är elinstallationsföretag. Kommuner, landsting och föreningar är också elinstallationsföretag om de utför elinstallationsarbete i sin verksamhet.
Får du ersättning eller annan motprestation när du utför arbeten åt annan anses detta ske yrkesmässigt oavsett om du har ett företag eller inte.
Vad är skillnaden mellan elsäkerhetsavgift, elberedskapsavgift och nätövervakningsavgift?
På din elräkning finns tre avgifter: elsäkerhetsavgift, elberedskapsavgift och nätövervakningsavgift. De här tre avgifterna finansierar olika delar av statens verksamhet inom elområdet. Avgifterna är beslutade av riksdag och regering.
Elsäkerhetsavgift
Elsäkerhetsverkets verksamhet finansieras i huvudsak med en elsäkerhetsavgift, vilket är reglerat i elsäkerhetslagen (2016:732). Även verksamhet inom området elektromagnetisk kompatibilitet finansieras med denna avgift trots att den verksamheten regleras i annan lagstiftning. Elsäkerhetsavgiftens storlek är reglerad i förordning (2017:1040) om elberedskapsavgift, nätövervakningsavgift och elsäkerhetsavgift.
Elberedskapsavgift
Elberedskapsavgiften tas ut med stöd av elberedskapslagen (1997:288). Avgiften regleras i förordningen (2017:1040) om elberedskapsavgift, nätövervakningsavgift och elsäkerhetsavgift. Avgiften finansierar verksamhet hos elberedskapsmyndigheten. Affärsverket svenska kraftnät (SvK) är utsedd till elberedskapsmyndighet.
För närmare information om detta hänvisar vi till deras webbplats.
Nätövervakningsavgift
Nätövervakningsavgiften tas ut med stöd av 5 kap. ellagen (1997:857) och tillsyn enligt 12 kap. 1 § samma lag. Avgiften regleras i förordningen (2017:1040) om elberedskapsavgift, nätövervakningsavgift och elsäkerhetsavgift. Avgiften finansierar verksamheten vid nätmyndigheten. Energimarknadsinspektionen (EI) är utsedd till nätmyndighet. För närmare information om detta hänvisar vi till deras webbplats.
Ska jag skicka in mitt egenkontrollprogram till Elsäkerhetsverket?
Nej. Däremot omfattas egenkontrollprogrammet av Elsäkerhetsverkets tillsyn, så det blir aktuellt att visa upp dina rutiner med mera i egenkontrollprogrammet vid tillsyn.
Framförallt är egenkontrollprogrammet ditt eget verktyg för att se till att din verksamhet bedrivs i enlighet med de krav som gäller.
Elinstallatör för regelefterlevnad i flera företag?
Kan en elinstallatör anta rollen som Elinstallatör för regelefterlevnad för flera företag samtidigt?
Det finns inget som hindrar att en person är "Elinstallatör för regelefterlevnad" i flera företag.
Varje företag behöver dock säkerställa att elinstallatörens arbetstid kan utnyttjas i den omfattning som krävs för att upprätthålla elsäkerheten. Det beror på hur omfattande verksamheterna är, hur företaget är organiserat med mera.
Hur berörs ett enmansföretag av den nya elsäkerhetslagen från 2017?
Jag är enmansföretagare med auktorisation A, inga anställda och ett fåtal fasta kunder. Hur berör den nya elsäkerhetslagen som trädde i kraft 2017 mig?
Följande krav gäller för alla elinstallationsföretag oavsett storlek och vilken verksamhetstyp de jobbar med:
- företaget har ansvaret för att elinstallationsarbetet utförs enligt kraven
- företaget ska ha ett egenkontrollprogram
- företaget ska se till att elinstallationsarbetet endast utförs av personer som omfattas av egenkontrollprogrammet
- företaget ska ha minst en elinstallatör för regelefterlevnad med den auktorisation som överensstämmer med valda verksamhetstyper
- för elinstallationsföretag som gör arbeten på annans anläggning gäller också att företaget ska registrera sin verksamhet hos Elsäkerhetsverket
Omfattningen av egenkontrollprogrammet blir troligen mindre för ett mindre företag med ett fåtal fasta kunder. Kraven innefattar enbart den typ av elinstallationsarbete man avser utföra.
Vilka regler gäller för vindkraftverk, beträffande elsäkerhet och elektromagnetisk kompatibilitet?
Ett vindkraftverk är en maskin och faller in under maskindirektivet (MD) när det tillhandahålls på marknaden. Arbetsmiljöverket har införlivat MD i svensk lagstiftning och är tillsynsmyndighet.
När ett vindkraftverk är anslutet till elnätet blir det en starkströmsanläggning för produktion av el och därmed ska kraven i elsäkerhetslag (2016:732), och elsäkerhetsförordning (2017:218) samt Elsäkerhetsverkets tillhörande föreskrifter uppfyllas.
Elinstallationsarbete på en elektrisk starkströmsanläggning ska utföras av ett elinstallationsföretag. Elinstallationsföretaget som anlitas ska vara registrerat i Elsäkerhetsverkets företagsregister för verksamhetstypen Elproduktionsanläggningar. Elsäkerhetsverket är tillsynsmyndighet för elsäkerhet i starkströmsanläggningar.
Vidare ska vindkraftverket uppfylla kraven i EMC direktivet (2014/30/EU) som är införlivat i Lag om elektromagnetisk kompatibilitet (1992:1512), Förordning om elektromagnetisk kompatibilitet (2016:363) och ELSÄK-FS 2016:3 ändrad genom ELSÄK-FS 2016:4. Elsäkerhetsverket är tillsynsmyndighet.
Det är antingen anläggningens innehavare eller den som råder över starkströmsanläggningen som har ansvaret för att kraven som finns i elsäkerhetslag, elsäkerhetsförordning och relevanta föreskrifter är uppfyllda.
Du kan hitta mer om vad som gäller för vindkraftverk på webbplatsen vindlov.se.
vindlov.se webbplats
Hur ska vi tänka när det gäller de befintliga uttagen när kontor blir förskola?
Vi håller på att starta upp en privat förskola i en före detta kontorslokal. Där det tidigare stått skrivare och kopiator kommer vi nu ha verksamhet för barnen. Hur ska vi tänka när det gäller de befintliga uttagen? Kan vi använda dem som de är?
Då era lokaler kommer att få en annan typ av användning än tidigare behöver ni genomföra en planering och avgöra vilka bestämmelser som ska tillämpas för anläggningen. Om det finns uttag som idag inte uppfyller de krav som gäller för uttag för allmänbruk så behöver anläggningen justeras så att uttagen uppfyller säkerhetskraven som gäller för dessa uttag.
I elsäkerhetsverkets föreskrifter ELSÄK-FS 2022:1 finns krav i 4 kapitel 1 § på petskydd eller annat sätt för att begränsa risken för barnolycksfall.
I standarden elinstallationsreglerna SS 436 40 00 utgåva 4 avsnitt 411.3.3 finns krav på jordfelsbrytare för uttag med högsta märkström 32 A som används av ordinära personer och avsedda för allmänbruk. Standarden ges ut av SEK - Svensk Elstandard som svarar på frågor om denna.
Är företaget kvalificerat för elinstallationsarbeten som kräver anmälan till nätägaren?
Vi använder tjänsten Elsmart för för-och färdiganmälningar till nätägare. Vi har en ansökan från en elfirma som är registrerad för följande verksamhetstyper inom begränsad lågspänning:
- Hissar, portar och rulltrappor
- Maskiner
- Värme, kyla och ventilation
Kan den här firman anses vara kvalificerad för elinstallationsarbeten som kräver anmälan till nätägaren?
Från och med den 1 januari 2011 då föreskriften ELSÄK-FS 2010:4 ersatte ELSÄK-FS 2007:2 så reglerar Elsäkerhetsverket inte längre frågan om för -och färdiganmälan. Vi kan därför inte besvara när en anmälan till nätägaren krävs.
I författningskommentaren till ELSÄK-FS 2010:4 finns en beskrivning (3 kap. 3-4 §§) varför anmälningskravet togs bort. Observera att det är nätägaren själv (koncessionshavaren) som numera ställer kravet på anmälan. Energimarknadsinspektionen kan svara på frågor kring koncession och nätägarens skyldighet att ansluta en anläggning enligt ellagen.
De begränsade verksamhetstyperna omfattar vanligtvis inte de arbeten som tidigare anmäldes av behörig elinstallatör med lägst ABL-behörighet. Här är några exempel på elinstallationsarbeten som inte omfattas av de begränsade verksamhetstyperna:
- Installera huvudledningar och elcentral.
- Installation av gruppledningar från elcentral.
- Installation av mätarskåp.
Läs mer om verksamhetstyper och kopplingen till auktorisation
Vilka företag räknas som elinstallationsföretag?
Alla som någon gång yrkesmässigt utför elinstallationsarbete definieras som ett elinstallationsföretag. Det gäller även dig som utför arbete på egen anläggning, oavsett vilken bolags- eller organisationsform verksamheten bedrivs i. Förutom de mer klassiska elföretagen kan även företag inom ett stort antal branscher klassas som elinstallationsföretag. Några exempel är:
- industri och verkstäder
- järnvägsentreprenörer
- byggfirmor
- fastighetsskötare
- hissinstallatörer
- kyl-, värme- och ventilationsföretag
- elnätsbolag
- myndigheter
- kommuner och landsting
Observera att det bara är elinstallationsföretag som utför arbete på annans anläggning som behöver registrera sig hos Elsäkerhetsverket.