Porträttbild på Charlotte Bergqvist.

Årets kraftkvinna med hjärtat inom vind- och vattenkraft

Energigivare, är det första ord man tänker på när man pratar med Charlotte Bergqvist, ”Årets kraftkvinna 2022”. Hennes förmåga som sann inspiratör och ett tongivande ledarskap för samhällsengagemang har tagit henne in i energibranschen. Med omställningen från fossil till förnybar energi vill hon skapa en hållbar och jämställd framtid.

Eldsjäl och prisad ledare. Med ekonomutbildning från Handels i Göteborg hamnade Charlotte i energibranschen av en tillfällighet.

- Ja, det var verkligen en slump att jag kom i kontakt med vindkraftsbranschen. I samband med att jag gjorde mitt examensjobb på SKF, Svenska kullagerfabriken (2002år), skulle jag kartlägga marknaden och affärsmöjligheter för våg- och tidvattenkraft. Det omfattade bland annat analyser av olika tekniska lösningar vilket gjorde att jag kom i kontakt med utveckling och försäljning av stora kullager för rotorer och generatorer på vindkraftverk.

Mod och magkänsla

Charlotte insåg att hon hade lätt att förstå teknik och blev kvar på SKF med uppdrag att hjälpa den globala vindkraftsindustrin att bygga större och större vindkraftverk. För henne handlade det tidigt om både affärs- och produktutveckling i kombination med stort samhällsengagemang.

- Oj vad jag lärde mig mycket om vindkraftsbranschen! Vid den tiden var det också en slags pionjäranda som gjorde att jag tillsammans med kollegor kände mig mer och mer nyfiken och ostoppbar. Allt var möjligt!

I motiveringen för utmärkelsen ”Årets kraftkvinna” menar juryn att Charlotte varit och är en förebild i de uppdrag hon har; som vd, som talare och som medarbetare, med syfte att skapa en hållbar och jämställd morgondag. Var får hon sin energi ifrån?

- Jag ser att jag vågat gå en hel del mot strömmen och jag är framåtriktad och orädd för att göra fel. Många gånger har jag varit utanför min komfortzon men vågat lyssna inåt och agera efter magkänsla. Allt förändras hela tiden därför är det viktigt att lita på sin intuition och energi där man är. Jag har också haft många bra människor omkring mig både på arbetet och hemma.

Det här med jämställdhet

Innan Charlotte ens hade fyllt 30 var hon vd för ett tyskt vindkraftsföretag, WPD, som idag är en av världens största utvecklare inom vindkraft. Branschen bestod av män även om den svenska verksamheten var mer balanserad med fler kvinnor.

- Jag och min man delade på föräldraledighet när vårt första barn kom. Det passade oss bra att jag efter 6 månader började jobba igen. Då var det många som höjde ögonbrynen ” Ska inte du vara hemma och vara mammaledig”, fick jag höra.

Sedan ett år tillbaka driver hon utvecklingsarbetet på ett norskt energiföretag Cloudberry som bygger hållbar vind- och vattenkraft för framtiden. Med kompetenta och engagerade medarbetare utvecklas företaget framåt i snabb takt och driver omställningen till förnybar elproduktion. Här får hon vara med och bygga en egen organisation från grunden. 

- Mitt ansvar handlar om all vår utveckling; vart ska vi, hur bygger vi, vilka tillstånd behöver vi, vilka medarbetare och kompetenser ska vi rekrytera etc.? Jag är också Sverigechef och här har vi kommit längre gällande vindkraft. I Norge är vattenkraften större.

Hållbarhetsarbetet är inte valbart

Hållbarhetsfrågan är ett slags DNA för alla som jobbar på Cloudberry. Medarbetarna har sitt hjärta och sin puls i det förnybara. Det är inte valbart menar Charlotte, företag måste skapa det som är hållbart för framtiden och kommande generationer och att jobba med hållbarhet är att jobba helhetssyn.

- Vi har höga målsättningar exempelvis i kravställning mot leverantörer och transportkedjor. Det är inte lätt att putta saker i nya riktningar men väldigt roligt och utmanande. Vi försöker att påverka det vi kan i alla led.

Hållbarhet för framtiden handlar inte minst om jämställdhet. I det arbetet följer man en vedertagen modell för bolagsstyrning, ESG, som står för ”Environmental, Social and Governance”. Med andra ord en slags nyckeltal för miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning.

- Vi rapporterar varje år på vilka sätt vi jobbar för att våra produkter och tjänster bidrar till en hållbar utveckling i samhället. I det har vi våra mål för arbetet med jämställdhet och hållbarhet. Det finns stora förväntningar från marknaden på effekter kring dessa frågor, vilket är bra och håller oss ”på tå”.

Vi bygger varandra

Jämställdhet handlar också om hur man bygger sig själv och varandra på arbetsplatsen menar Charlotte. Flexibla arbetstider som möjliggör att man är i olika faser i livet är en del. På Cloudberry är det tillåtet att få ”pysa”. Omtanken om varandra där man håller lite koll på hur man mår i ett slags minimentorskap, finns också levande i vardagen.

- Vi jobbar rätt så konkret med ett antal begrepp om hur vi önskar att det ska vara. Ett exempel är begreppet ”stöttande ”. - Det där du gjorde var riktigt stöttande, kan vi kommentera. Det finns så många möjligheter att skapa förutsättningar för en härlig arbetsmiljö som bidrar till framdrift och trivsel.

Förebilder för Charlotte är alla ledare som är ödmjuka och som får andra att bidra genom att vara öppet nyfikna och får andra att vilja bidra.

- Att attrahera de bästa talangerna handlar om att våga rekrytera de som inte är lik dig själv. Det är viktigt. Kartlägg styrkor och svagheter för att hitta det man behöver komplettera med! Försöker sätta ord på den kultur ni rekryterar till. Fundera över vem som skulle trivas i det här sammanhanget, kopplat till våra önskade beteenden och det läge vi vill skapa?

Kraftkvinnorna – en plattform för inspiration

Charlotte var själv en av initiativtagarna till organisationen Kraftkvinnorna. Med priset ”Årets kraftkvinna” vill man synliggöra andra kvinnor i syfte att attraheras av energibranschen. Hon är glad och fascinerad över vilken plattform Kraftkvinnorna har blivit. Som ”Årets kraftkvinna 2022” vill hon fortsätta inspirera i det arbetet som pågår och bidra till ett antal förflyttningar inom branschen.

- Jag vill få andra att förstå hur viktigt att det är att kvinnor får ta plats. Nu har jag ett år på mig att bygga en bra relation med energiministern.

Till kvinnor som står inför val av utbildning eller omställning på arbetsmarknaden är hennes uppmaning att tro på de inre drivkrafterna.

- Vill du jobba med samhällsbyggnad så våga prova! Det handlar om relationer och om att påverka människor. Vi hör ofta att vi behöver fler ingenjörer och att det saknas tekniker i samhället. Men är det ingenjörer som är enda förutsättningen för samhällsbyggandet? Jag tror att vi behöver mer fokus på mixen av kompetenser i energibranschen det vill säga hur får vi alla typer av kompetenser till energibranschen? Vilken historia är det vi säljer, vilka möjliggörare söker vi för framtiden?

Text: Cia Edlund
Foto: Ola Hedin

Senast granskad: 2022-12-16