En äldre man får en julklapp av ett barn.

Vad tänker du ge bort i julklapp?

Trots höga elpriser finns det många elprodukter på önskelistorna, ny laddare till mobilen, en köksassistent eller kanske en elektrisk värmedyna? Vad du än ger bort i julklapp är det alltid bra att känna till dessa tre saker...

Nummer 1 - Vem handlar du av?

När du handlar på nätet - ta reda på vem du egentligen handlar av. Det finns många så kallade marknadsplatser på nätet som fungerar som en mellanhand mellan köpare och säljare, men utan att de tar på sig ansvar för köpen som förmedlas.

Nummer 2 - Kan produkten spåras?

Finns det inga kontaktuppgifter så blir det svårt att reklamera ett köp. Det ska alltid finnas uppgifter till tillverkare/importör på en elektrisk produkt som säljs inom EU, det är de som ansvarar för att produkten tillverkats enligt de regler för säkerhet som gäller. Det räcker alltså inte enbart med CE-märket, det ska alltid finnas kontaktuppgifter också. Det ska även finnas en typbeteckning, ett nummer som gör att produkten kan spåras i efterhand om det skulle behövas.

Nummer 3 - Svensk stickpropp 

Du ska aldrig godta att en adapter måste användas för att du ska kunna använda produkten i Sverige. Att använda en adapter är en kortsiktig lösning för resor och liknande och ska inte användas för dagligt bruk. 

Läs mer om vad som är bra att känna till innan du handlar elektriska produkter på Elsäkerhetsverkets webbplats. Här hittar du även en lista på försäljningsförbud av elprodukter och som privatperson kan du även anmäla elprodukter som inte håller måttet eller rent ut sagt kan vara farliga. 

Checklista

  • Kan jag använda produkten på det sätt och i de miljöer jag har tänkt? Om produkten till exempel ska användas i ett badrum eller uterum, kontrollera att den ha rätt IP-klass (se länk nedan).
  • Är produkten CE-märkt?
  • Är produkten märkt med typbeteckning (identifiering av produkten)?
  • Är produkten märkt med vilken ström och spänning den är avsedd för (märkdata)?
  • Är produkten märkt med tillverkarens namn och postadress?
  • Om tillverkaren inte finns inom EU/EES, är produkten märkt med importörens namn och postadress?
  • Har produkten en svensk stickpropp?
  • Finns bruksanvisning och säkerhetsinformation på svenska? Det kan stå viktiga saker där som kan hjälpa dig att se om elprodukten är gjord för att användas i Sverige och får användas på det sätt som du tänkt.
  • Framgår det av tillverkarens anvisningar var och hur produkten kan och får installeras?

Om något av detta saknas kan det vara en indikation på att produkten inte är gjord för att användas i Sverige. Ta då kontakt med säljaren. Om säljaren inte kan eller vill svara på dina frågor bör du avstå från köpet.

Text: Sandra Hjelm
Bild: iStock

Senast granskad: 2022-12-16