Illsutration över en stad med vindkraftverk i bakgrunden.

Kolla elföretaget får ny kostym

I höst ger vi söktjänsten Kolla elföretaget en ansiktslyftning, med en helt ny design och flera nya funktioner. Allt för att förenkla för dig att hitta eller kolla upp ett registrerat elföretag.

För att i Sverige få utföra elinstallationer på andras elanläggningar måste man vara registrerad hos Elsäkerhetsverket. I registret finns idag omkring 14 000 aktiva elföretag. Som kund är det viktigt att alltid kontrollera att det elföretag du tänkt anlita finns i vårt register och att företaget är registrerat för den typ av arbete som du behöver hjälp med. Det kan du enkelt se i vår e-tjänst Kolla elföretaget.

Kolla elföretaget lanserades samtidigt som den nya elsäkerhetslagen trädde i kraft den 1 juli 2017. Fem år har gått sedan dess och det har blivit dags att ge e-tjänsten en ansiktslyftning.

– Kolla elföretaget kommer att få en helt ny och modern design, men framför allt kommer det att bli enklare för privatpersoner att enkelt hitta elföretag som får utföra elarbeten i bostäder, säger Elin Cederholm, projektkoordinator på Elsäkerhetsverket.

En annan nyhet är att alla registrerade elföretag kommer att få en helt egen sida i e-tjänsten, dit de kan länka från sina egna webbplatser. På så sätt kan företagen tydligt visa att de är registrerade hos Elsäkerhetsverket och därmed har laglig rätt att utföra elinstallationer i Sverige.

Nya Kolla elföretaget förväntas vara klart för lansering i början av hösten 2022.

Text: Elisabet Ek
Bild: Elsäkerhetsverket

Senast granskad: 2022-06-15