Personer i sittlift

Säker el på skidresan

Det är många risker som lurar i samband med skidsemestern, inte minst när det gäller elsäkerheten. Är eluttagen i den hyrda stugan petskyddade? Använder du bilvärmaren på ett säkert sätt? Torkar du dina kläder i den eluppvärmda bastun?

Att hyra en stuga eller hotellrum vid en skidort för en veckas friluftsliv är populärt under vintermånaderna. När du hyr ett tillfälligt boende, som en stuga eller ett hotellrum är det viktigt att du kontrollerar elsäkerheten. Har du små barn med på resan bör du exempelvis se efter om eluttagen är petskyddade. Om de inte är det kan ett portabelt kontaktskydd, som du låser fast tillfälligt, användas för att hindra barnen att komma åt vägguttagen.

Värmefilt

Vill du värma upp sängen med en värmefilt? Var noga med att slå av den innan du lägger dig för kvällen. Värmefilten ska inte vara på under natten när du sover. Läs igenom tillverkarens anvisningar innan du använder värmefilten.

Bilvärmare

Har du en kupévärmare i bilen är det viktigt att inte placera fläkten för nära något material som lätt kan antändas. Se också till att inget kan falla ned på värmefläkten så att den blir övertäckt. Kontrollera att sladden för motor- och kupévärmaren är av godkänd typ och att den kopplas in i uttaget som är avsett för motorvärmaren. När kupévärmaren inte används ska kontakten dras ur även från vägguttaget.

Torka inte våta kläder i bastun

Efter en lång dag i skidbacken är det vanligt att blöta vantar och skidkläder hängs in i bastun för att torkas. Häng inte kläder på tork i bastun om den värms upp av el. Flera bränder har startat av att kläder fallit ned på bastuaggregatet.  Det är också stor brandrisk att torka vantar och sockar över ett eluppvärmt element.

Sidansvarig: Katarina Olofsson