Två personer i en butik, den ena räcker över en broschyr med texten "Kopplar du el själv?".

Så deltar du i Koppla säkert

Koppla säkert har tagits fram i samarbete med återförsäljare, elinstallatörer och andra branschaktörer som vill bidra till att öka elsäkerheten i bostäder. Här kan du läsa mer om hur ditt företag kan stötta satsningen och använda Koppla säkert i er verksamhet.

Vilka kan delta?

Elsäkerhetsverket vill komma i kontakt med företag och organisationer som kan tänka sig att använda Koppla säkert och stötta det fortsatta arbetet med tjänsten. I första hand riktar vi oss till återförsäljare av elinstallationsmaterial i fysisk butik och e-handel, försäkringsbolag och tjänsteförmedlare samt bransch- och intresseorganisationer inom el, säkerhet eller konsumentfrågor. Om du representerar en organisation eller ett företag inom dessa kategorier, är du välkommen att skriva upp er som deltagare i Koppla säkert, via formuläret längre ner på denna sida. Som tack publicerar vi ert namn på vår webbplats. 

Aktörer som ligger utanför dessa kategorier, till exempel elinstallationsföretag, är förstås också varmt välkomna att anmäla sig som deltagare. Vi har dock begränsade möjligheter att visa upp alla deltagare med namn på webben. För elinstallationsföretag finns istället e-tjänsten Kolla elföretaget, där ni kan synas med länk till er webbplats.

Gå direkt till anmälningsformuläret

Återförsäljare av elinstallationsprodukter

Som återförsäljare av elinstallationsprodukter är det viktigt att ha koll på vilka elsäkerhetskrav som gäller för de produkter man säljer. Många återförsäljare får frågor från kunder, och upplever att det ibland kan vara svårt att svara korrekt utifrån lagar och regler. Genom att medverka i Koppla säkert och använda webbtjänsten kan återförsäljare och butikspersonal enkelt hänvisa till Elsäkerhetsverket i sådana frågor. Det stärker bilden av företaget som en kunnig och ansvarstagande återförsäljare. För att det ska vara enkelt för återförsäljare att delta erbjuder vi utbildningsmaterial för personal, annonsbanners och skyltning, samt annat material som man kan använda i kontakt med både kunder och samarbetspartners.

LÄS MER: Delta som återförsäljare

Branschorganisationer

Koppla säkert kan hjälpa branschorganisationer att förmedla rätt information om elsäkerhet och ansvar för el till medlemmar. På vår webbplats finns allt marknadsföringsmaterial för Koppla säkert, som vi uppmuntrar branschorganisationer att sprida vidare till medlemmar och samarbetspartners.

Försäkringsbolag och tjänsteförmedlare

Med Koppla säkert kan försäkringsbolag och tjänsteförmedlare hjälpa sina kunder att undvika elolyckor i hemmet. Via webbtjänsten Kopplasäkert.se kan privatpersoner snabbt ta reda på vilka elinstallationer de får göra själva och vilka arbeten de istället måste anlita ett registrerat elinstallationsföretag för. Försäkringsbolag kan uppmärksamma kunder på att Kopplasäkert.se finns och uppmuntra dem att använda tjänsten. På så sätt kan man undvika krångliga försäkringssituationer som kan uppstå när fel person gjort en elinstallation som orsakar skada.

Hur deltar jag?

Du deltar enkelt i Koppla säkert genom att skicka in dina kontaktuppgifter till Elsäkerhetsverket genom att fylla i formuläret längre ner på denna sida. Deltagandet är kostnadsfritt.

Vad får jag ut av att delta?

Genom att lämna namn, e-postadress och företagsnamn till oss får du tillgång till en digital utbildning för dina medarbetare. Du får också möjlighet att beställa trycksaker, digitala annonser och annat profilmaterial för Koppla säkert. Vissa företag och organisationer får även synas med sitt namn på vår lista över samarbetspartners. Du kan komma att bli tillfrågad att svara på frågor om hur du har använt tjänsten. 

LÄS MER: Vi deltar i Koppla säkert

Förbinder jag mig till något?

Att delta i Koppla säkert kräver inget annat än att ditt företag har en kontaktperson som vi kan höra av oss till. Du förbinder dig inte till något genom att skicka in dina uppgifter till oss. Däremot har du möjlighet att lämna synpunkter på vårt material och samordna dig med andra som använder Kopplasäkert.se.

Anmälningsformulär Koppla säkert

Ditt företag är:
Vill ditt företag synas på Elsäkerhetsverkets webbplats med namn och länk till er hemsida?

Så behandlar vi dina personuppgifter

När du anmäler ditt företag till att delta i Koppla säkert behöver vi behandla vissa personuppgifter om dig. Det rör sig om ditt namn, din e-postadress samt ditt telefonnummer. Den lagliga grunden för behandlingen är artikel 6.1e GDPR vilket innebär att behandlingen är nödvändig för att Elsäkerhetsverkets ska kunna utföra en uppgift av allmänt intresse.

Vad gör vi med uppgifterna?

Elsäkerhetsverket använder dina personuppgifter för att kunna hantera din anmälan, för att kontakta dig kring Koppla säkert, för att ge dig möjlighet att ta del av profilmaterial samt för att kunna bjuda in dig till informationsmöten om Koppla säkert. Om du angett i formuläret att du representerar ett elinstallationsföretag, kommer vi att kontrollera om ni är registrerade hos Elsäkerhetsverket. Vi sparar bara dina personuppgifter så länge som det krävs för att uppfylla ändamålet med behandlingen. Därefter raderas personuppgifterna.

Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet. Det innebär att handlingar som skickas till oss blir allmänna handlingar som kan komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen.
Vår personuppgiftsbehandling och förhållandet till offentlighetsprincipen

Dina rättigheter

När vi behandlar personuppgifter om dig har du ett antal rättigheter. Du kan bland annat be om att få information om vilka personuppgifter vi hanterar om dig. 
Mer information om dina rättigheter

Kontakt

Morgan Wojcik

Inspektör marknadskontroll
Telefon: 010-168 05 94
E-post: morgan.wojcik@elsakerhetsverket.se

Mer information

Senast granskad: 2024-02-05