Kvinna med barn på armen sätter igång en tvättmaskin, skymning syns i fönstret.

Finns det risker med att tvätta nattetid?

Höga elpriser får konsumenter att se över sin elförbrukning för att minska kostnaderna. Genom att tvätta på natten kan du i vissa fall spara pengar beroende på hur ditt elavtal ser ut. Med användning av elprodukter följer alltid en risk, även om den är liten så blir det stora konsekvenser om det till exempel skulle uppstå en brand.

Elsäkerhetsverket rekommenderar att elprodukter används under uppsikt i den mån det är möjligt. Enligt vår statistik orsakar inte bränder i tvättmaskiner och torktumlare några dödsfall. Detta kan bero på att dessa används i mindre utsträckning nattetid. 

- Vi kan se att kyl och frys orsakat sex dödsfall mellan åren 2005 till 2015. Under samma tidsperiod har ingen omkommit på grund av bränder i tvättmaskiner eller torktumlare. Är vi vakna under tiden då branden startar så har vi klart bättre förutsättningar för att ta oss ut ur huset och larma, säger Per Samuelsson, chef för Produktavdelningen vid Elsäkerhetsverket.

Det är alltid bra att göra en riskanalys när det gäller användning av elprodukter. Det finns flera olika anledningar till att en brand kan uppstå, som exempelvis felanvändning av produkten men också att den är gammal och sliten. Vi får in allt fler elprodukter i våra hem och många som har inbyggda batterier som ska laddas. 

- Vi har sett flera fall där elscootrar börjat brinna. Tänk på att inte ladda i exempelvis en hall med mycket brännbart material, såsom ytterkläder, och som dessutom kanske stänger av din enda utväg, säger Per Samuelsson.

Att göra sin egen riskbedömning är viktigt, och att räkna på hur mycket du faktiskt sparar på att tvätta nattetid. Det finns många sätt att spara på el, exempelvis genom att sänka temperaturen någon grad i ditt hem, hängtorka istället för att torktumla eller kanske komplettera med en värmepump?

Bild: iStock by Getty Images
Text: Sandra Hjelm

Senast granskad: 2022-10-06