Installation av solceller på tak.

Lär dig mer om säkra solceller

Dagens höga elpriser gör att många funderar på att skaffa solceller hemma. En solcellsanläggning kan både sänka elkostnaderna och ge intäkter i form av försäljning av överskottsel. På vår webbplats ger vi dig tips och råd om vad du behöver tänka på för att installationen ska bli så säker som möjligt.

Anlita alltid ett registrerat elföretag

När du köper och installerar solceller finns det flera viktiga saker att tänka på. Som köpare är du till exempel skyldig att kontrollera att det företag som du tänker anlita för elinstallationen faktiskt får utföra arbetet. I vår söktjänst Kolla elföretaget kan du hitta alla de elföretag som har laglig rätt att installera solceller i Sverige. Kontrollera särskilt att "ditt" elföretag är registrerat för verksamhetstypen Elproduktionsanläggningar och kolla upp referenser på företaget innan ni skriver avtal.

Vill du lagra din solel?

Genom att installera ett batterilager kan du i högre grad använda den el som du producerar, istället för att sälja den. Solcellsbatteriet laddas när solcellerna producerar ett överskott av el, så att elen finns där när du behöver den. Vi ger dig tips och råd om vad du behöver tänka på vid planering, installation och underhåll av batterilager.

Bild: iStock by Getty Images
Text: Elisabet Ek

Senast granskad: 2022-10-06