3D illustration of appliance on white background

LEDARE - Riskbedöm dina elprodukter

Hösten har kommit med stigande energipriser, omvärlden är orolig och vi får massor med tips på hur vi ska minska vår egen energikostnad men också hela samhällets energianvändning.

Vi konsumenter får tips om att köra våra vitvaror på nätterna när priserna är lägre men många funderar på om det finns några risker med det. Risken för bränder är inte stor och den är naturligtvis inte större på nätterna. Men en brand som bryter ut på natten när man sover riskerar att få mycket värre konsekvenser. Vaknar man i ett rökfyllt mörkt hem, som kanske är strömlöst, av brandlarmet, kan förvirring och panik ligga nära. Man ska försöka få ut alla som bor i huset och kanske påbörja släckning.

Men hur kan man tänka då? För det första måste man fundera på vad som kan hända om olyckan skulle vara framme. Hur ser det ut i tvättstugan eller köket? Finns det brännbart material i närheten som kan orsaka att en eventuell brand förvärras? Riskerar en brand att spärra utrymningsvägarna? Kan man inte köra sina vitvaror på ett säkert sätt kanske man ändå ska låta bli.

Elektriska produkter orsakar årligen ca 300 bränder i våra hem på grund av produktfel. Tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin står för cirka 100 bränder. Inga av dessa leder till dödsfall medan kyl och frys som står för ett tjugotal bränder leder till något dödsfall varje år. Orsaken till dödsfallen beror troligtvis på de bränder som sker när vi sover. 

Hur är det med andra produkter vi har i våra hem då? Alla elektriska produkter innebär en risk. Du som innehavare har ett stort ansvar för att kontrollera att produkterna inte har skador, att de inte beter sig konstigt, låter eller luktar bränt. Misstänker du att en elektriska produkt är trasig eller håller på att gå sönder ska den kasseras och lämnas till återvinning.

En CE-märkt produkt är gjord för att användas i det europeiska elnätet och konstruerad för att uppfylla våra säkerhetskrav, CE-märkningen är däremot inget värd om det inte också finns namn och kontaktuppgifter till tillverkaren och en eventuell importör som tar ansvaret för att produkten är säker. Elektriska produkter som säljs i Sverige ska också ha en instruktionsbok skriven på svenska.

Kontrollera dina elektriska produkter och var rädd om dig och dina nära.

Text: Per Samuelsson, chef för Elsäkerhetsverkets Produktavdelning
Bild: iStock by Getty Images

Senast granskad: 2022-10-06