Nyhetsarkiv

Här hittar du Elsäkerhetsverkets nyheter. Du kan söka på kategori, fristående ord eller datum.


Flera e-tjänster stängda 21-26 mars

2018-03-19

Mellan den 21-26 mars pågår underhåll av Elsäkerhetsverkets IT-system och flera av e-tjänsterna är därför stängda under dessa dagar.


Årets första nyhetsbrev ute nu

2018-03-16

Våren hänger i luften och nyhetsbrevet Aktuellt 2018/1 har skickats ut till våra prenumeranter.


Hur blir man Sveriges modernaste myndighet?

2018-03-01

I november 2017 fick Elsäkerhetsverket ta emot utmärkelsen Sveriges Modernaste Myndighet vid Kvalitetsmässan. I en rapport beskriver nu myndigheten sin utvecklingsresa där nyckelord som involvering, mod och kommunikation varit bidragande till en positiv omställning.


Två nya lediga tjänster hos oss

2018-02-28

Vill du arbeta med oss på Sveriges modernaste myndighet? Vi söker dig som vill arbeta som registrator eller som IT-och digitaliseringsstrateg med placering i Kristinehamn.


Två nya ledamöter i Elsäkerhetsrådet utsedda

2018-02-22

Två nya ledamöter i Elsäkerhetsrådet vid Elsäkerhetsverket är nu utsedda av regeringen. Den 15 februari 2018 beslutades om förordnande för två nya ledamöter som ska vara verksamma i rådet under tre år.


Goda råd om vägbelysningsanläggningar

2018-02-01

Elsäkerhetsverket informerar 2700 enheter hos kommuner, vägföreningar, lantmäteri och idrottsförbund om ansvar för belysning vid vägar och motionsspår. Det är goda råd om hur man ska ta hand om anläggningen så att den är trygg och säker för sin omgivning.


Alla har en roll att spela för en rättvis och säker handel

2018-01-21

Debatten om e-handel har den senaste månaden tagit plats i artiklar och i inslag såväl i TV som i andra medier. Elsäkerhetsverket och fem andra myndigheter gör nu ett inlägg på Svenska Dagbladets debattsida om vad som ytterligare behöver göras för att stoppa subventioneringen av kinesiska e-handelssajter.


Förenklade rutiner för elnätsföretagen

2018-01-16

Från 2018 behöver elnätsföretagen inte längre lämna uppgifter till Elsäkerhetsverket om antalet elabonnenter. Uppgifterna, som kommer att ligga till grund för fakturering av den årliga elberedskaps-, nätövervaknings- och elsäkerhetsavgiften, kommer vi istället att få från Energimarknadsinspektionen.


Farlig takarmatur återkallas från konsumenter

2018-01-10

Elsäkerhetsverket har beslutat att företaget ABS M-Sport AB ska återkalla en typ av takarmatur som kan ge elchocker.


Vad fick du i julklapp egentligen?

2017-12-28

Julen har varit här och det är snart dags att fira in det nya året. Innan du gör det hoppas vi att du kontrollerar att tomten tagit sitt ansvar och endast lagt säkra produkter under granen.


Ny folder om säkra produkter på arabiska

2017-12-27

Under året har Elsäkerhetsverket anordnat praktik för nyanlända från Syrien. Tre praktikanter har fått lära sig om hur myndigheten arbetar med elsäkerhet. Ett projekt som de hjälpte till med var att översätta foldern ”Säkra produkter” till arabiska.


Nytt stöd för dig som säljer produkter

2017-12-19

Elsäkerhetsverket har tagit fram en ny broschyr om de krav som ställs på dig och de produkter du säljer. För att underlätta arbetet för alla som tillverkar och säljer produkter har också nya verktyg och checklistor tagits fram.


Årets sista nyhetsbrev ute nu

2017-12-11

Det lider mot jul och nyhetsbrevet Aktuellt 2017/4 har skickats ut till våra prenumeranter. Med det passar Elsäkerhetsverket på att önska alla våra läsare och följare en elsäker och störningsfri jul och ett gott nytt år 2018!


Webben stängs ner för underhåll

2017-12-06

Fredagen den 8 december klockan 17.00 stängs Elsäkerhetsverkets webbplats tillfälligt ner för ett planerat underhåll av våra servrar. Vi räknar med att allt ska fungera som vanligt igen under lördag förmiddag. Vi ber om ursäkt för de besvär som avbrottet kan medföra.


Var uppmärksam när du köper julbelysning

2017-11-28

Just nu pågår den årliga kontrollen av elektriska julprodukter som Elsäkerhetsverket genomför sedan sex år tillbaka. Syftet med den särskilda kontrollen vid jul är att se hur bra tillverkare, importörer och återförsäljare är på att följa de krav som finns.


Internationellt möte i Paris - Women in Clean Energy

2017-11-10

Elsäkerhetsverkets GD, Elisabet Falemo, deltog som en av tre representanter för Sverige i Women in Clean Energy den 7 november i Paris. Women in Clean Energy vill skapa uppmärksamhet och engagemang för vikten av att främja kvinnors deltagande och ledarskap i energiomställningen. Vid mötet deltog representanter från regeringar, internationella organisationer och näringslivet.


Presentationer från produktseminarium

2017-11-09

För er som deltog vid Produktseminariet den 7:e november i Elsäkerhetsverkets lokaler i Stockholm, här finns de presentationer som Post- och Telestyrelsen, Konsumentverket, Tullverket och Elsäkerhetsverket visade under seminariet.


Teknikmagasinet återkallar discolampor

2017-10-31

Teknikmagasinet har beslutat att återkalla lamporna Disco LED Crystal Ball A250 och 254 från konsument, då lampornas skydd mot elchock är bristfälligt.


Nu ska konsumenten "kolla elföretaget"!

2017-10-12

Konsumenterna har en viktig roll i samband med den nya elsäkerhetslagen. Därför kommer Elsäkerhetsverket att arbeta långsiktigt med information till denna målgrupp. I dagarna har en digital annonskampanj startat och fram till jul kommer budskap om att kolla elföretaget dyka upp i olika sociala medier.


När elprodukter har brister – nytt informationsmaterial för dig som köper eller säljer

2017-10-10

När säljare och köpare samarbetar kan vi förebygga skador och skapa en tryggare miljö omkring oss. Elsäkerhetsverket har därför tagit fram två nya broschyrer som ger handfast stöd och goda råd till den som köpt eller sålt en elprodukt som har brister.


Elsäkerhetsverket på "Hem, villa & bostadsrätt"

2017-10-09

Vad har bakning, choklad och underbara barn gemensamt med elsäkerhet? Jo, allt kan du ta del av som besöker Stockholmsmässan 12-15 oktober. Elsäkerhetsverket finns på mässan "Hem, villa & bostadsrätt" och samtidigt pågår mässorna "Bak & choklad-festivalen" och "Underbara barn" i samma lokaler. Så slå tre flugor i en smäll och besök Stockholmsmässan i slutet av denna vecka!


Nyhetsbrev Aktuellt 3/2017 ute nu

2017-09-26

I höstnumret skriver vi om hur vi tillsynar elinstallationsföretagen, vad du bör tänka på vid köp av hoverboard och varför vi har satt fokus på störsändare. Du får också veta mer om EMC-experten Sabine Alexandersson, vad försäkringsbolagen tycker om ful-el och varför standardisering är bra och hur det går till. Detta och mer kan du läsa om i Elsäkerhetsverkets matnyttigaste nyhetsbrev hittills!


Grenkontakt utan petskydd stoppas

2017-09-20

Elsäkerhetsverkets marknadskontroller visar att flera försäljningsställen i landet säljer grenkontakter som saknar petskydd. Det är allvarligt och kan orsaka svåra olyckor. Kolla alltid att petskydd finns innan du köper förlängningssladdar och grenkontakter.


Livsfarligt att fånga metmask med el!

2017-09-08

Elsäkerhetsverket varnar för att använda eldrivna hemmakonstruktioner för att få metmaskar att komma upp ur jorden. Strömgenomgång kan förutom dödsfall leda till andra svåra skador i kroppen. Just nu sprids farliga filmer om detta tillvägagångssätt på internet, bland annat på YouTube.


Farliga elskåp kan skada barn som leker

2017-08-03

En incident inträffade nyligen där ett kabelskåp kunde ha gett ett barn en livshotande elchock, då den åtta-årige pojken petade in en sax i skåpets öppning. Lyckligtvis hade saxen ett isolerande plasthandtag som stoppade strömmens väg in i barnet.


Nu utökar vi vår information på engelska

2017-07-14

Med nya engelska webbsidor på plats och fler föreskrifter som översatts till engelska, kan nu ännu fler ta del av Elsäkerhetsverkets arbete och de regler som gäller för bland annat elarbete.


Dags för Elsäkerhetsverket i Almedalen

2017-07-03

Almedalsveckan har startat och på onsdag 5 juli kommer Elsäkerhetsverket tillsammans med Energimyndigheten, Svenska Kraftnät och Energimarknadsinspektionen att arrangera ett seminarium under huvudrubriken ” Energiöverenskommelsen – utmaningar och möjligheter för näringsliv, myndigheter och kunder”.


Nu finns de nya föreskrifterna på engelska

2017-06-26

De föreskrifter som rör de nya reglerna kring elinstallationsarbete finns nu även på engelska. Dokumenten kan laddas ner på vår webbplats.


Nytt nummer av nyhetsbrevet Aktuellt

2017-06-15

I det nya numret av Elsäkerhetsverkets nyhetsbrev Aktuellt kan du bland annat läsa om farliga USB-laddare, den kommande e-tjänsten "Kolla elföretaget" och vår stora granskning av designlampor. Vi ger dig även tips på hur du kan få en elsäker sommar och semester. Trevlig läsning!


Elsäkerhetsverket nominerad till Sveriges modernaste myndighet

2017-06-14

Elsäkerhetsverket är en av fem svenska myndigheter som har slutnominerats för utmärkelsen Sveriges modernaste myndighet 2017. Vinnaren presenteras i samband med invigningen av Kvalitetsmässan den 14 november 2017.


Förvaltningsrätten upphäver Elsäkerhetsverkets försäljningsförbud för robotgräsklippare

2017-06-14

I en dom som meddelades den 2 juni 2017 upphäver förvaltningsrätten Elsäkerhetsverkets försäljningsförbud för robotgräsklippare i två fall. Elsäkerhetsverket kommer inte att överklaga domen, vilket innebär att produkterna får fortsätta säljas.


Träffa Elsäkerhetsverket i Almedalen

2017-06-14

Den 2-9 juli är det dags för Almedalsveckan på Gotland. Elsäkerhetsverket är på plats och kommer bland annat att delta i ett seminarium om Energiöverenskommelsens utmaningar och möjligheter.


Ny webbsida med information om privatimport

2017-06-12

Tar du in en produkt i Sverige är det du som har ansvaret för den. Du ska själv se till att den är säker att både installera och använda. Ta del av Elsäkerhetsverkets goda råd innan du gör nästa inköp via nätet.


Engelsk handbok om elinstallationer enligt de nya reglerna

2017-06-02

De viktigaste delarna av vår populära handbok om elinstallationer enligt elsäkerhetslagen finns nu översatta till engelska. Den engelska handboken, som fått titeln "Manual - Electrical Installations under the Electrical Safety Act", laddar du utan kostnad ner på vår webbplats.


Uppmana dina potentiella kunder att "Kolla elföretaget" efter 1 juli – nu finns klistermärken och symboler

2017-05-09

Elinstallationsföretag som arbetar på annans anläggning ska efter den 1 juli 2017 finnas i Elsäkerhetsverkets register. När ert företag är registrerat kan ni använda ”Kolla elföretaget”-symbolen för att få kunder att själva kontrollera att ni finns i detta register.


Elsäkerhetsverket på Elfackmässan 9-12 maj

2017-05-03

Den 9-12 maj finns vi på Elfackmässan i Göteborg, en av nordens största mässor för elbranschen. I år blir det fullt fokus på nya elsäkerhetsregler och även i år kan du testa din kunskap och vara med i utlottningen av en Ipad.


Grillsäsongen är här!

2017-04-12

Fler och fler använder elgrillar och bygger utekök på sina altaner. Då finns det vissa saker som är bra att veta för att grillandet ska bli elsäkert.


Ny utgåva av Elsäkerhetsverkets Handbok - elinstallationer enligt elsäkerhetslagen

2017-04-07

Nu finns "Handbok - elinstallationer enligt elsäkerhetslagen - utgåva 1" att ladda ned från Elsäkerhetsverkets webbplats. Utgåva 1 ersätter den preliminära version som publicerades i december förra året.


Aktuellt nr 1/2017 ute nu

2017-03-16

I vårnumret skriver vi om Carina Olsson - småskalig vattenkraftägare och elproducent, två nya utredningar, en granskning av USB-laddare, våra informationsinsatser fram till sommaren samt personalförändringar hos Elsäkerhetsverket.


Tre nya avdelningschefer på Elsäkerhetsverket

2017-03-14

Under mars månad har Elsäkerhetsverket tillsatt nya chefer för avdelningarna Analys, Anläggningar och Produkter.


Möt oss på seminariet Din produkt, ditt ansvar

2017-03-14

Hur kan vi myndigheter hjälpa dig som importerar och säljer produkter? Det och andra frågor kan du få svar på under den intressanta seminariedagen Din produkt, ditt ansvar som hålls 28 april på Nalen i Stockholm.


Elsäkerhetsverket anordnar informationsträffar - anmäl dig du också!

2017-03-03

Har du inte fått någon bekräftelse och ska gå på informationsträff i Malmö måndag 24/4?


LED-strålkastare håller inte måttet

2017-02-20

Elsäkerhetsverket deltar i ett EU-projekt för att kolla på de LED-strålkastare som finns på marknaden. Nu visar det sig att flera kan vara livsfarliga och även störa andra elprodukter.


Endast stickproppar och uttag för svenska system får säljas i Sverige

2017-02-02

Elsäkerhetsverket vill uppmärksamma att produkter med stickproppar som tillhör exempelvis det brittiska, polska och schweiziska systemet inte får säljas i Sverige. Detsamma gäller för vägguttag enligt dessa system.


Star Trading återkallar ljusslingor

2017-01-20

Star Trading har beslutat att återkalla ljusslingor för att förhindra skador, då de har fått kännedom om att enstaka exemplar av medföljande transformatorer har spruckit. Om den spricker sönder kan spänningsförande delar blottläggas. Vidrörs de blottlagda delarna riskerar man elchock. En konsument har fått en elstöt då en transformator sprack.


Nu har e-tjänsten för företagsregistrering öppnat

2017-01-16

Idag måndag 16 januari klockan 09.00 öppnade Elsäkerhetsverket upp portarna till den nya e-tjänsten för företagsregistrering. Där ska alla elinstallationsföretag som ska utföra arbete på annans anläggning efter 1 juli 2017 registrera sig.


Elnätsavgifter 2017

2017-01-04

Det är dags för alla elnätsföretag att rapportera antalet högspännings- och lågspänningsabonnemang som den 1 januari 2017 var anslutna till nätet.


Aktuellt nummer 4/2016 ute nu

2016-12-16

I vinternumret redovisar vi resultatet från vår årliga undersökning av julprodukter, du får en uppdatering om de nya reglerna som börjar gälla 1 juli 2017, Ingrid Öhlén ger en inblick i Elsäkerhetsverkets interna kultur och vi delar med oss av tips för julinköpen. Vi berättar även om en tragisk arbetsplatsolycka, en utredning kring brister vid batterilagring samt gratulerar årets Kraftkvinna Jenny Larsson.


Nu finns mer stöd i arbetet med de nya reglerna för elarbete

2016-12-16

Den 1 juli 2017 får Sverige en ny elsäkerhetslag. Det innebär ett helt nytt system för vilka krav som gäller för den som utför elinstallationer. Elsäkerhetsverket har tagit fram stöd för de som berörs av de nya reglerna.


Nationell marknadskontrollplan för 2017 fastställd

2016-12-12

Marknadskontrollrådet har beslutat marknadskontrollplanen för 2017. Planen innehåller en rad olika aktiviteter och bland dem kan nämnas konferensen "Säkra produkter ditt ansvar", som kommer att genomföras vartannat år.


Nu finns information på engelska om de nya reglerna

2016-12-08

Våra engelska webbsidor har utökats med information om de nya reglerna som börjar gälla 1 juli 2017. Nu blir det lättare för utländska företag och elinstallatörer att förbereda sig.


Vår webbplats går inte att nå under onsdag 7 december mellan 17.00-20.00

2016-11-30

Det är ett planerat systemavbrott som innebär att du under några timmar inte kommer åt vår webbplats.


Träffa Elsäkerhetsverket på Elmässan i Kista 19-20 oktober

2016-10-18

Den 1 juli 2017 får vi nya regler för elsäkerhet i Sverige. Det kommer att påverka dig som arbetar med el, men också dina kunder. På Elmässan i Kista kan du träffa oss och få mer information om den nya elsäkerhetslagen.


Aktuellt nummer 3/2016 ute nu

2016-09-23

I höstnumret kan du läsa om Sylvia Michels engagemang i energibranschen, projektet ”El-olyckor i arbetet - Sena följder vid strömgenomgång” och Elsäkerhetsverkets informationsinsatser. Vi berättar även om status för elbehörighetsreformen och en undersökning om hur nya aktörer på marknaden för belysningsnät påverkar elsäkerheten. På produktsidan handlar artiklarna om krafttag mot hoverboards och hur robotgräsklippare fungerar.


Gemensamt krafttag mot hoverboards

2016-09-23

På senare tid har det förekommit ett antal otäcka bränder med hoverboards. För att komma till rätta med problemet så har Arbetsmiljöverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Elsäkerhetsverket tagit ett gemensamt krafttag.


Elisabet Falemo nominerad till Årets Kraftkvinna 2016

2016-09-21

Årets Kraftkvinna utses varje år av en jury och 2016 är 35 framstående Kraftkvinnor nominerade. Elsäkerhetsverkets generaldirektör Elisabet Falemo är en av de nominerade.


Träffa Elsäkerhetsverket på Elmässan i Kista 19-20 oktober

2016-09-15

Den 1 juli 2017 får vi nya regler för elsäkerhet i Sverige. Det påverkar dig som arbetar med el. Det påverkar också dina kunder och deras möjlighet att ställa krav på dig, ditt företag och trygga och säkra elinstallationer. Välkommen att träffa oss för att höra mer om de nya reglerna, vad de innebär för dig och hur du och ditt företag förbereder er bäst.


Elsäkerhetsverkets webbplats nominerad till Svenska Publishingpriset 2016

2016-09-14

Elsäkerhetsverkets webbplats har blivit nominerad till Svenska Publishingpriset i kategorin bästa webbplats offentlig verksamhet.


Nya ledamöter i Elsäkerhetsrådet utsedda

2016-08-30

Ledamöterna i Elsäkerhetsverkets insynsråd är nu utsedda av regeringen. Den 25 augusti beslutades om förordnande för nio ledamöter som ska vara verksamma i Elsäkerhetsrådet under tre år.


Farliga luftavfuktare orsakar bränder

2016-08-26

35 bränder i fastigheter 2015 orsakades av luftavfuktare och Elsäkerhetsverket fortsätter att få in anmälningar om luftavfuktare som har brister. Nu varnar myndigheten för två farliga modeller.


Produktseminarium med mingellunch

2016-08-16

Energimyndigheten, Post- och telestyrelsen och Elsäkerhetsverket är glada att bjuda in till ett marknadskontrollseminarium i Malmö den 31 augusti. Du kommer att få information om vad du som tillverkare, importör eller återförsäljare behöver veta om lagkrav och hur marknadskontrollen kan påverka dig och din verksamhet.


Ny engelsk webbsida om behörighetssystemet

2016-08-15

Vi har utökat vår engelska information på elsakerhetsverket.se med en sida om hur det svenska behörighetssystemet fungerar.


Uppdaterad struktur för våra externa webbsidor

2016-07-12

Vi förbättrar för våra besökare på www.elsakerhetsverket.se. Under huvudkategorin "Privatpersoner" har webbsidorna fått en ny indelning och under huvudkategorin "Andra aktörer" finns det en ny ingång för företagare.


Elsäkerhetstänk när åskan kommer

2016-07-12

Värmebölja med efterföljande åskväder orsakar skador i elprodukter och bostäder varje år. Oftast tar sig blixten in i byggnaden via el- eller telenätet. Elsäkerhetsverket ger råd om hur man skyddar sig själv och sin egendom vid åskväder.


Aktuellt 2/2016 ute nu

2016-06-16

Juni-numret inleds med vår rapport om bristande elsäkerhet på asylboenden. Läs också vår intervju med en expert på damm i explosionsfarlig miljö, mer om den nya elsäkerhetslagen som börjar gälla 1 juli 2017 och hur frekvensomriktare ofta installeras fel. Vi skriver också om tips vid inköp av elprylar på loppis, ökade krav på produktsidan, med mera.


Elisabet Falemo representant för jämställdhetsfrågor i globalt nätverk

2016-06-10

Elisabet Falemo, generaldirektör vid Elsäkerhetsverket är en av tre kvinnor som utsetts av regeringen, att representera Sverige i ett internationellt nätverk för jämställdhetsfrågor inom Clean Energy Ministerial (CEM).


Save the date - informationsträffar nu i sommar

2016-05-30

Under augusti ges möjligheten att delta när Elsäkerhetsverket informerar om de nya reglerna för elarbete som träder i kraft under 2017.


Elsäkerhetsverket gör ändringar i föreskrifter om behörighet och EMC

2016-05-24

Den 12 maj 2016 beslutade Elsäkerhetsverket om två nya författningar ELSÄK-FS 2016:4 och ELSÄK-FS 2016:5. Det rör sig om vissa ändringar i befintliga regler om behörighet respektive elektromagnetisk kompatibilitet (EMC). Ändringarna börjar gälla den 1 juni 2016.


Nu söker vi vikarie till registraturen

2016-05-03

Elsäkerhetsverket söker nu vikarie till registraturen vid huvudkontoret i Kristinehamn. Vi söker dig som vill arbeta i en spännande och omväxlande roll som registrator.


Inbjudan till produktseminarium om lagar och marknadskontroll

2016-04-27

Elsäkerhetsverket, Energimyndigheten och Post- och telestyrelsen är glada att bjuda in till ett marknadskontrollseminarium i Skellefteå på Luleå Tekniska Universitet den 25 maj klockan 9.00 - 14.30. 


Elen viktig i sommarstugan

2016-04-13

Många öppnar upp sina sommarstugor så här års. Elsäkerhetsverket tipsar om vad du bör tänka på när du ska förbereda stugan inför sommarsäsongen eller renovera. 


Ny elsäkerhetslag på gång - idag lämnas propositionen till riksdagen

2016-04-07

Regeringen har idag beslutat att lämna förslag på en ny elsäkerhetslag till riksdagen. Lagförslagets huvudsyften är att tydliggöra elinstallationsföretagens ansvar och ge Elsäkerhetsverket bättre förutsättningar för en effektiv tillsyn, samtidigt som konsumenternas ställning stärks. De nya reglerna föreslås träda ikraft den 1 juli 2017.


Nya föreskrifter om produkter finns ute nu

2016-04-04

Den 20 april börjar nya regler för elektriska produkter att gälla. Föreskrifterna gäller tre nya direktiv som förtydligar vad den som säljer eller på annat sätt erbjuder elektriska produkter ska göra för att produkterna ska få tillhandahållas.


Aktuellt nr 1/2016 ute nu

2016-03-22

Mars-numret inleds med status för arbetet med de nya behörighetsreglerna. Läs också vår intervju med Sveriges första kvinnliga elinspektör, mer om de nya EU-direktiv som gäller från april och arbetet med att förebygga elolyckor. Vi skriver också om riskerna med egen lamptillverkning och berättar kortfattat vad Elsäkerhetsverket gjorde under 2015 och vad som är på gång under 2016.


Nya produktdirektiv – nya föreskrifter

2016-03-21

Tre av Elsäkerhetsverkets tillsynsområden har fått nya direktiv från EU. Dessa rör elsäkerhet, störningar och elektronik i explosionsfarliga omgivningar. De nya direktiven förtydligar och förenklar de olika skyldigheter som tillverkare, distributörer och återförsäljare har.


Nu söker vi medarbetare till regionkontoret i Umeå

2016-03-17

Elsäkerhetsverket söker nu en eller flera elinspektörer till Avdelningen för anläggningar.


Tillverkning av lampor - en trend med risker

2016-02-23

Att tillverka egna lampor för privat bruk eller för att sälja i liten skala blir allt mer populärt. Därmed ökar också riskerna för brand och farlig el i våra hem. Tillverkning av el-produkter styrs av en mängd säkerhetsregler och kräver gedigen kunskap om elhantering, något som hobbytillverkaren ofta saknar kännedom om.


Året runt med Elsäkerhetsverket

2016-02-23

Förberedelser för nya regler kring elbehörighet, statistik för elolyckor och nyhet om farliga julklappar, är några av de ingredienser som Elsäkerhetsverket berättar om i Årsredovisning 2015.


Nytt informationsblad om solcellsanläggningar

2016-02-11

Att installera en solcellsanläggning handlar inte bara om teknisk information och kunskap. Det finns en hel del att tänka på ur elsäkerhetssynpunkt.


Elsäkerhetsverket har en av Sveriges bästa webbplatser

2016-01-28

Nu har Sveriges bästa webbplatser, app och intranät utsetts. Vinnare är Elsäkerhetsverket, Agria, Länsförsäkringar, Runelandhs, och Martin & Servera. Tävlingen bygger på Sveriges största webbplatsundersökning, Web Service Award, med svar från 155 891 besökare.


Elnätsavgifter 2016

2016-01-07

Det är dags för alla nätföretag att rapportera antalet högspännings- och lågspänningsabonnemang som den 1 januari 2016 var anslutna till nätet.


Julmys vid spisen

2015-12-22

Så här års samlas nära och kära för att umgås och njuta av god julmat. Mitt i julstöket spelar spisen en viktig roll. Här finns tips om säkerheten kring en av julens mest använda elprodukter och ett och annat recept på godsaker.


Tips om balansskotrar

2015-12-18

Elsäkerhetsverket får en hel del frågor om balansskotrar just nu, då flera medier har uppmärksammat risker för brand som upptäckts utomlands. Det är viktigt att både konsumenter och näringsidkare är uppmärksamma.


Elsäkerhetsavgiften kommer att höjas från den 1 januari 2016

2015-11-20

Den nya avgiften blir 9 kronor och 50 öre för lågspänningsabonnemang och 750 kronor för högspänningsabonnemang. Den ändrade elsäkerhetsavgiften träder i kraft den 1 januari.


Informationsträff om nya direktiven - LVD, EMC och ATEX

2015-10-28

Elsäkerhetsverket bjöd in till en informationsträff i Stockholm om genomförandet av de nya direktiven som rör LVD, EMC och ATEX. Det informerades om de nya lagkraven, vad som händer för stunden och hur detta kan påverka tillverkare, importörer och distributörer. En hel del frågor dök upp som kommer att tas med i arbetet med föreskrifterna.


Remiss om nya föreskrifter för elsäkerhet och EMC i produkter

2015-10-23

Elsäkerhetsverket genomför en omarbetning av de regler som gäller för elsäkerhet och EMC i produkter. Nu finns förslag om nya föreskrifter på remiss. De nya direktiven förtydligar och förenklar de olika skyldigheter som tillverkare, distributörer och återförsäljare har.


El i gamla hus behöver förnyas

2015-10-02

Äldre elinstallationer i ditt hem kan vara en risk, inte bara på grund av slitage utan också för att ny teknik idag ställer andra krav. En av de stora utmaningarna för elsäkerheten i Sverige idag är att våra elinstallationer inte förnyas i den takt de borde. Elsäkerhetsverket har nu startat ett projekt för att ta fram en strategi för att hantera behovet av förnyad el i äldre bostäder.


Aktuellt nummer 3/2015 ute nu

2015-09-23

Elsäkerhetsverkets verksjurist Kim Reenaas inleder årets tredje nummer av nyhetsbrevet Aktuellt med tankar kring regler och deras existens. Du kan också läsa om hur vi förbereder för behörighetsreformen och att regeringen föreslagit en anslagshöjning för kommande år. Vi skriver om elinstallatören och rallyföraren Carina Hermansson, felaktiga eluttag för spisar och robotgräsklippare som orsakar problem för grannar.


Positivt besked för Elsäkerhetsverket

2015-09-21

Regeringens budgetproposition för 2016 innehåller goda nyheter för oss på Elsäkerhetsverket, meddelar Elisabet Falemo, Elsäkerhetsverkets generaldirektör. I förslaget, som också ska behandlas av riksdagen, finns en höjning av vårt anslag för åren 2016-2019 för att kunna genomföra behörighetsreformen med mera.


Sista svängen med gräsklipparen

2015-09-18

Robotgräsklippare syns i allt fler svenska trädgårdar. Utöver de elsäkerhetsrisker som finns med elektronik utomhus kan robotgräsklippare också orsaka olika störningsproblem. Det förekommer exempelvis att bredband via ADSL påverkas och att robotgräsklippare rymmer.


Informationsträff om genomförandet av de nya direktiven om LVD, EMC och ATEX

2015-09-15

Elsäkerhetsverket bjuder in till en informationsträff i Stockholm om genomförandet av de nya direktiven som rör LVD, EMC och ATEX. Du kommer att få information om vad du som aktör (tillverkare, importör eller återförsäljare) behöver veta om de nya lagkraven, vad som händer för stunden och hur detta kan påverka dig och din verksamhet.


Bordslampa återkallas från konsument

2015-09-08

Bordslampans lamphållare är inte säker utan gör att du kan få en elchock av den, då man kan komma åt spänningsförande delar. När bordslampan testas med en vanlig lampa så smälter delar av den. Märkningen är bristfällig och EG-försäkran saknas. Elsäkerhetsverket har beslutat att CoolStuff AB ska återkalla bordslamporna.


Myndigheter bjuder in till träff om belysning

2015-09-08

Energimyndigheten och Elsäkerhetsverket möter tillverkare och återförsäljare för att prata om belysning. Den 24 september hålls ett seminarium vid Ljushögskolan i Jönköping där du som arbetar inom branschen bjuds in för information kring de regler som finns inom området.


IKEA återkallar nattlampa PATRULL på grund av risk för elstöt

2015-08-18

Ett barn skadades då överdelen av ljuspluggen gick sönder vid ett försök att ta loss den från vägguttaget. Barnet fick en elektrisk stöt samt brännskador på handen.


Luftavfuktare kan starta brand

2015-08-14

Bara under augusti månad i år har två husbränder orsakats av luftavfuktare. Orsaken är att delar av luftavfuktaren inte håller måttet. Thomas Nilson vid Elsäkerhetsverket tipsar om att rengöra filtret ofta, särskilt innan du reser bort på semester.


Wood's återkallar luftavfuktare

2015-08-13

Orsaken till att Wood's återkallar luftavfuktare är att en komponent i en viss modell är bristfällig och kan orsaka brand.


Lys upp sommarfesten med säker belysning

2015-07-30

Under sommaren vistas vi alltmer i våra trädgårdar och snart kanske det är dags att lysa upp tillvaron med en kräftfest. Men el tillsammans med de fuktiga kvällarna kan vara en farlig kombination.


Så skyddar du dig mot åska

2015-07-29

Åskmolnen tornar upp sig i samband med sommarvärmen och åskskador i svenska hem kostar miljontals kronor varje år. Oftast tar sig blixten in i byggnaden via el- eller telenätet. Elsäkerhetsverket ger råd om hur man skyddar sig själv och sin egendom vid åskväder.


Tips om mobiltelefoner

2015-07-28

Elsäkerhetsverket får en hel del anmälningar om brister i mobilladdare och flera medier har uppmärksammat problemet då konsumenter blivit drabbade. Det är viktigt att både konsumenter och näringsidkare är uppmärksamma.


Farliga elprodukter säljs via nätet

2015-07-07

Många som handlar via internet tänker inte på vilket land handeln bedrivs ifrån. Inom EU ställs vissa säkerhetskrav på elprodukter som kanske inte är lika höga i länder utanför unionen. - Att veta vilket land du handlar från är viktigt för att få säkra produkter, säger Katarina Olofsson, inspektör vid Elsäkerhetsverket.


Elsäkerhetsverket granskar asylboenden

2015-07-07

Under året kommer Elsäkerhetsverket att besöka 60 tillfälliga boenden för asylsökande, eller ABT-boenden som de också kallas. Under besöket ses elanläggningen över så att den är säker och inte har brister. Projektet pågår året ut och i december presenteras resultaten i en rapport.


Hur vill du att framtiden ska se ut på elsäkerhetsområdet?

2015-06-29

I min framtidsvision har vi säkra och fungerande elektriska produkter och anläggningar, som tillverkats och byggts med kvalitet. Arbetsmiljö och metoder är utformade med säkerhet i åtanke, och arbetet utförs av kompetenta medarbetare som arbetar enligt fastställda rutiner och förstår helheten.


Nyhetsbrevet Aktuellt

2015-06-26

Elsäkerhetsverkets generaldirektör Elisabet Falemo inleder årets andra nummer av nyhetsbrevet Aktuellt med tankar kring framtid och säkerhet. Du kan också läsa om att Elbehörighetsutredningens förslag till nytt behörighetssystem har skickats ut på remiss. Ta del av tips om hur du laddar till elfordon säkert och anmäl dig till höstens produktseminarium.


Elsäkert trädgårdsarbete

2015-06-25

Ibland behöver vi använda eldrivna verktyg utomhus, som när vi bygger altan, trimmar häcken eller kanske vill slipa bort färg på en gammal möbel. Då finns det vissa saker som är bra att veta så du kan arbeta elsäkert, exempelvis genom att kontrollera om elverktyget är CE-märkt och se till att det finns en jordfelsbrytare.


Elsäkerhetsverket förbereder elbehörighetsreform

2015-06-23

I december 2014 överlämnade Elbehörighetsutredningen betänkandet Elsäkerhet – en ledningsfråga till regeringen. Utredningens uppdrag var att göra en översyn av behörighetssystemet och föreslå bestämmelser om vad som ska krävas för att utföra en elektrisk installation.


Hur står det till med jämställdheten i energibranschen?

2015-06-17

Varje år ger Energimyndigheten ut rapporten Energiindikatorer för att följa upp de energipolitiska målen för Sverige och EU. I år har rapporten tema jämställdhet.


USB-laddare återkallas från konsument

2015-06-16

USB-laddaren klarar inte kraven, exempelvis lossnar stickproppsdelen lätt och då kan du komma åt strömförande delar. Elsäkerhetsverket har beslutat att Selek Sweden AB ska återkalla alla sålda nätdelar. Om du äger denna produkt bör du lämna tillbaka produkten till inköpsstället eller förstöra den.


Acer återkallar strömsladd

2015-06-15

Acer återkallar en strömsladd med beteckningen LS-15 som följer med deras produkter. Det finns en risk att sladdarna kan överhettas och orsaka brand. Acer uppmanar sina kunder att kontakta dem för att utan kostnad beställa en ny strömsladd.


Tatueringsmaskin kan ge elchock

2015-06-12

Det här är andra försäljningsförbudet för tatueringsmaskiner på kort tid. Det är nätdelen som inte har de isolationsavstånd som krävs och därmed kan höljet bli strömförande. Om du har en sådan här maskin rekommenderar Elsäkerhetsverket att du lämnar tillbaka den där du köpte den eller förstör den. 


Tatueringsmaskin återkallas från konsument

2015-06-11

Isolationsavstånden är inte är tillräckliga vilket innebär att nätdelens metallhölje kan bli strömförande. Elsäkerhetsverket har beslutat att Noxy/Tatueringsstyle.se ska återkalla alla sålda nätdelar.


Jordfelsbrytare kan rädda liv

2015-06-09

I villan, i sommarstugan, på campingplatsen eller i båthamnen. Vill du få en avkopplande semester så passa på att testa jordfelsbrytaren innan du åker.


Högtalare från Apple återkallas

2015-06-05

Apple återkallar högtalare med namnet Beats Pill XL Speaker. Batteriet kan överhettas i dessa och kan orsaka brand. Om du har köpt denna produkt kontakta Apple för återlämnande.


Brand och elstötar kan förekomma i elbilar

2015-06-02

Elsäkerhetsverket kom i höstas ut med en rapport som visar att det finns stort behov av information om elsäkerhet till den som köper elfordon. Nu varnar också danska Sikkerhedsstyrelsen för att brand och elstötar kan uppstå när elbilen laddas med laddkabel i vanliga stickkontakter.


Sveriges vägbelysning ses över

2015-06-03

Gammal belysning ersätts alltmer med LED-teknik men all vägbelysning är inte byggd för LED. Elsäkerhetsverket gör 70 besök för att se hur det står till med elsäkerheten i landet. 


Vinnare i vår tävling på Elfack

2015-05-20

Grattis säger Elsäkerhetsverket till Cristian Armijo som vann en Ipad genom att svara rätt på tävlingen om produkter och CE-märkning på Elfackmässan. Cristian är teamledare på Mälarenergi Elnät AB.


Myndighetsgemensamt klargörande kring hur kassaregister får användas utomhus

2015-05-19

Skatteverket, Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket har publicerat en gemensam skrivelse kring användning av kassaregister utomhus. – Det är bra att försäljare kan känna sig trygga med att myndigheterna hanterar frågor om kassaregister på samma sätt. Vår ambition är förstås att det ska vara lätt att göra rätt, säger Conny Svensson, rikssamordnare vid Skatteverket.


Nu börjar åsksäsongen – så skyddar du dig

2015-05-13

Under årets varma månader sker cirka hundratusen blixtnedslag i Sverige. När det är mindre än tio sekunder mellan blixt och åskbuller så är den närmre än tre kilometer. Sök skydd inomhus i första hand, en bil eller annat stängt fordon i andra hand annars försök undvika vara den högsta punkten.


Vi ses på Elfack – tävla om en iPad

2015-04-24

Den 5-8 maj finns vi på Elfack i Göteborg, en av nordens största mässor för elbranschen. Vi kommer bland annat att prata produktsäkerhet och säkra elinstallationer. Titta in i vår monter och tävla om en iPad, testa dina kunskaper i vårt nya spel eller utmana oss i årets race.


Seminarium om produktsäkerhet

2015-04-23

Den 21 april deltog Elsäkerhetsverket i ett seminarium "Din produkt, ditt ansvar 2015" om marknadskontroll med syftet att tydliggöra aktörens olika roller. Exempelvis vilka olika krav som ställs på tillverkare, importörer och återförsäljare för elektriska produkter.


Remiss om nya föreskrifter för stickproppar och uttag

2015-04-23

Elsäkerhetsverket har genomfört en omarbetning av de regler som gäller för stickproppar och uttag för allmänbruk. Nu finns förslag om nya föreskrifter på remiss. 


Nytt telefonnummer från och med 23 april

2015-04-23

Torsdagen den 23 april klockan 13.00 byter vi till nytt telefonnummer 010-168 05 00, växeln är öppen 08.00 -16.00.


Nu startar upplysningstjänsten Hallå Konsument

2015-04-01

Den 31 mars öppnar Hallå konsument, en ny nationell upplysningstjänst för konsumentfrågor. Den inrättas på uppdrag av regeringen och syftet är att det ska bli lättare för konsumenter att hitta det oberoende stöd som idag finns hos kommunernas konsumentverksamhet, konsumentbyråer och myndigheter.


Anmäl dig till vårens produktseminarium

2015-04-01

Nu är det hög tid att anmäla sig till seminariet "Din produkt, ditt ansvar" som hålls den 21 april i Stockholm. Seminariedagen riktar sig till dig som tillverkar, importerar eller säljer produkter. 


Återkallning av Wood's avfuktare WD12

2015-03-26

Företaget Wood´s uppmanar kunder som har avfuktaren WD12 med ett serienummer som börjar med WD1211 och WD1212 att omedelbart sluta använda den och återlämna den till närmaste Wood's återförsäljare för utbyte.


Nytt nummer av Aktuellt

2015-03-19

Visste du att en del ventilationsanläggningar kan störa din radio? Elsäkerhetsverket har besökt gruvan i Kiruna där sprängningsproblem leder till nya lösningar. Landets belysningsnät ska kontrolleras, har avregleringen av elmarknaden påverkat ansvarsfrågan gällande elsäkerhet?


Elfackmässan närmar sig

2015-03-16

I maj slår Svenska Mässan upp portarna för Elfack 2015. Möt Elsäkerhetsverket och hela elbranschen för spännande diskussioner om framtidens lösningar. Testa din elkunskap i vår monter 5-8 maj.


Elsäkerhetsverkets resultat 2014

2015-02-24

Dialog och information är viktiga komplement i tillsynsarbetet konstateras i Elsäkerhetsverkets årsredovisning för 2014. Här kan du läsa om myndighetens samlade verksamhet och om de större uppdrag som genomförts under året.


Så får du ett elsäkert sportlov

2015-02-10

Vad har elsäkerhet med sportlov att göra? En hel del vill vi påstå – från skidvallning till strumptorkning. Vi har samlat en del tips som vi vill skicka med dig på skidresan. 


Ny lista för harmoniserade standarder

2015-02-06

Nu är listan för harmoniserade standarder under direktivet för elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) uppdaterad. Detta underlättar för dig som tillverkare, då standarderna finns samlade på ett ställe. Listan finns på EU-kommissionens webbplats.


Produktseminarium våren 2015

2015-01-26

Seminariet "Din produkt, ditt ansvar" riktas till dig som tillverkar, importerar eller säljer produkter. Det kommer hållas den 21 april i Stockholm.


Vinnare av vår webbtävling

2015-01-23

Grattis Pernilla Johansson! Så heter vinnaren av en mini-Ipad. I samband med att Elsäkerhetsverket lanserade nya webben den 17 december utlyste vi en tävling. Pernilla Johansson hade rätt på alla svaren.


Ny vägledning för arbetet med reservkraft

2015-01-21

För att öka tryggheten när elförsörjingen inte fungerar som vanligt har fem samverkande myndigheter tagit fram materialet "Vägledning för hantering av Reservkraftprocessen", som stöd för alla samhällets aktörer. Materialet kommer bland annat att presenteras vid Reservkraftdagarna 2015, som arrangeras på fem orter.


Vattenhögtalare återkallas från konsument

2015-01-20

Du som köpt vattenhögtalare vid Gekås Ullared uppmanas att inte använda dessa och lämna dem i retur.


Strömsladd återkallas från konsument

2015-01-16

Lenovo Sweden AB återkallar en strömsladd med beteckningen LS-15 som följer med produkten Lenovo IdeaPad. Det finns en risk att sladdarna kan överhettas. Lenovo uppmanar kunder att kontakta företaget för att utan kostnad beställa en ny strömsladd.


Enklare för konsumenter i nytt förslag om elbehörighet

2015-01-14

I framtiden kan det bli lättare för den som vill beställa elinstallationer. Nu har ett förslag om nya bestämmelser för att få utföra elektriska installationer lämnats till regeringen. Utredning har genomförts av Bo Diczfalusy.


Regeringsuppdrag om småskalig solelproduktion

2015-01-12

För 2015 har Elsäkerhetsverket fått i uppdrag av regeringen att titta närmare på den el som produceras från solenergi. 


Elnätsavgifter 2015

2015-01-08

Det är dags för alla nätföretag att rapportera antalet högspännings- och lågspänningsabonnemang som den 1 januari 2015 var anslutna till nätet.


Nytt nummer av Aktuellt

2014-12-17

Hur går det i behörighetsutredningen? Visste du att din solcellsanläggning kan orsaka störningar? Läs om Daniel som överlevde en elolycka och om Manoel Marques Lerin som låter hemmet flöda av både elljus och fantasi.


Elsäkerhetsverket lanserar ny webbplats

2014-12-16

Den som klickar på www.elsakerhetsverket.se den 17 december kommer till en målgruppsanpassad webbplats i ny kostym. Nu blir det enklare för besökaren att hitta information om elsäkerhet.


Farlig lampa med flugdesign återkallas

2014-12-12

Elsäkerhetsverkets har beslutat att sätta försäljningsförbud på en lampa designad som en fluga. Delar av lampan kan i värsta fall bli spänningsförande och den återkallas nu från konsument.


Energiministern besöker Elsäkerhetsverket

2014-12-09

Elsäkerhetsverket får besök av energiminister Ibrahim Baylan och medarbetare från MiIjödepartementet onsdagen den 10 december.


Lättare för yrkesmän att söka behörighet

2014-12-02

Från den 1 januari 2015 kommer den yrkesman som har en utbildning som är äldre än 15 år kunna få behörighet som elinstallatör.


Bli en elsäker konsument i jul

2014-11-24

Nu hänger vi upp julbelysning och tänder ljusstakar i våra hem. Elsäkerhetsverket gör varje år extra kontroller ute i julhandeln för att hitta farliga elprodukter. I år görs dessutom en gemensam undersökning med Energimyndigheten.


Vardagsrummet flyttar ut

2014-09-22

Vi vistas allt mer i våra trädgårdar och använder mer el utomhus, exempelvis till belysning för att skapa stämning, utomhuskök eller infravärme. Det är spännande med all kreativitet men det är också viktigt att tänka på elsäkerheten.


Kolla elen innan du köper hus

2014-10-08

Varje år brinner cirka 1 000 svenska hem på grund av elrelaterade fel enligt Elektriska Nämnden. Se till att göra en elbesiktning innan du köper nytt hus, för det är vid ägarbyten de flesta felaktiga elinstallationerna upptäcks.


Livsfarliga genvägar

2014-09-30

Alla vet att man inte ska stoppa in handen i en brasa som brinner, men vi har inte lärt oss att vara rädda för elektricitet. Har vi dålig respekt för el, är vi okunniga eller har människor bara otur?


Nytt nummer av Aktuellt

2014-09-24

Läs bland annat om vikten av en god säkerhetskultur, det är inte alltid fler regler som är lösningen. Hur ser elinstallationerna ut i ditt hus, har du funderat på att göra en elbesiktning?


Två myndigheter – en produktturné

2014-09-15

Elsäkerhetsverket och Energimyndigheten bjuder in företagare för att informera om marknadskontrollfrågor. "Det finns ett stort behov av information till små- och medelstora företag i landet", säger Martin Gustafsson vid Elsäkerhetsverket.


Remissförslag gällande föreskrifterna om behörighet

2014-09-01

Elsäkerhetsverket föreslår härmed att den så kallade 15-årsregeln tas bort. Förslaget, som nu är ute på remiss, gäller Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd (2013:1) om behörighet för elinstallatörer.


Kolla elen efter översvämningen

2014-08-22

Stormbyar orsakar ofta höga vattenflöden och översvämningar. El och vatten kan vara en farlig kombination. I samband med höga vattenflöden bör du se upp med elprodukter och installationer som kan ha skadats.


Ändrade servicetider med anledning av översvämning

2014-08-21

Under morgondagen kommer de höga vattenflödena i Kristinehamn att nå sin kulmen enligt SMHI som utfärdat en klass 2-varning för området. Det innebär att Elsäkerhetsverket har något förändrade servicetider under dagen.


Säker belysning sena sommarkvällar

2014-07-25

En ljummen sommarkväll sitter många gärna på uteplatsen och njuter. Och med den rätta belysningen får du till den där speciella atmosfären. Men el tillsammans med de fuktiga kvällarna kan vara en livsfarlig kombination.


Tips om elsäkerhet vid poolen

2014-07-16

Att ha en pool eller Jacuzzi i trädgården blir allt vanligare. Men el och vatten kan vara en farlig kombination och kan orsaka allvarliga elolyckor vid fel hantering.


Så skyddar du dig mot åska

2014-07-08

Åskmolnen tornar upp sig i samband med värme över landet och åskskador i svenska hem kostar miljontalskronor varje år. Elsäkerhetsverket ger råd om hur man skyddar sig själv och sin egendom vid åskväder.


Hur styrs svensk marknadskontroll?

2014-06-24

Har vi tillräckliga resurser för att kontrollera att produkter på marknaden är säkra att använda? Under Almedalsveckan kommer Elsäkerhetsverkets generaldirektör Elisabet Falemo finnas på plats.


Anders Richert ny teknisk direktör vid Elsäkerhetsverket

2014-06-16

Elsäkerhetsverket har beslutat att anställa Anders Richert som teknisk direktör. Han kommer närmast från en tjänst på Svensk Energi.


Nytt nummer av Aktuellt

2014-06-12

Nu är årets andra nummer av nyhetsbrevet Aktuellt här. Läs om elolycksfallsrapporten, elbränder och seminarier om marknadskontroll och mycket mer.


Ny broschyr om elsäkerhet på campingplatser

2014-06-11

En broschyr har tagits fram för att öka elsäkerheten på campingplatser. Då verksamheten är säsongsbunden är det viktigt att se över uttag och kablar med jämna mellanrum, helst inför varje säsong, så att inga skador uppstått under vinterhalvåret.


Ny broschyr om elsäkerhet i småbåtshamnar

2014-06-03

Som innehavare av en småbåtshamn är det viktigt att ansvara för elsäkerheten. Vi på Elsäkerhetsverket har tagit fram en broschyr för att du ska få en översikt över de lagar och regler som gäller.


Begränsad öppettid den 30 maj

2014-05-26

Fredagen 30 maj har vi öppet mellan klockan 08.00 och 10.00 för posthantering och diariefrågor.


Sommartips när du installerar infravärmare

2014-05-20

Många väljer att förlänga sommarsäsongen med en infravärmare på altanen eller i uterummet. Men innan du köper och låter installera infravärmare finns det vissa saker som Elsäkerhetsverket vill tipsa om för din elsäkerhet.


Öppettider valborgsmässoafton och den 2 maj

2014-04-28

Valborgsmässoafton den 30 april stänger Elsäkerhetsverket klockan 12.00. Fredagen den 2 maj har vi öppet mellan klockan 08.00 och 10.00 för posthantering och diariefrågor.


Konsumenters behov av information diskuterades med butikskedjor

2014-04-25

TV-program och tidningsreportage inspirerar oss konsumenter till ombyggnader och renoveringar där bland annat elarbeten ska utföras. Men el kan leda till stora risker om den hanteras felaktigt.


Förtydligande om kassaapparater för utomhusbruk

2014-04-25

Elsäkerhetsverket har fått många frågor om att använda elektriska kassaapparater/kassaregister på marknader och torghandel. Här följer information och råd om vad som gäller.


Upphävande av föreskrifter om avgift

2014-04-24

Elsäkerhetsverket beslutade den 23 april 2014 om föreskrifter som upphäver Elsäkerhetsverkets föreskrifter (2001:1) om avgift för meddelande av behörighet att utföra elinstallationsarbete. ELSÄK-FS 2001:1 upphör därför att gälla den 1 maj 2014.


Se upp när du köper leksaker!

2014-04-15

Trots att marknaden är hårt reglerad sedan flera år finns fortfarande farliga leksaker ute i butikerna. Nu går Konsumentverket, Kemikalieinspektionen och Elsäkerhetsverket ut med information om hur man som konsument kan skydda sig.


Förslag har gått ut på remiss

2014-04-09

Regeringen har beslutat att från och med den 1 maj blir det en ändring för den som ska ansöka om behörighet som elinstallatör. Med anledning av det måste tidigare föreskrifter ELSÄK-FS 2001:1 upphävas. Detta är nu ute på remiss.


Utbildning i leksakers säkerhet i maj

2014-04-08

Leksaksbranschen tillsammans med myndigheterna Konsumentverket, Elsäkerhetsverket och Kemikalieinspektionen bjuder in till en tvådagars utbildning den 14-15 maj i Stockholm.


Vi söker en teknisk direktör

2014-04-08

Vi söker dig som har erfarenhet av tekniska utredningar och projektledning inom elektroteknikområdet och ska fungera som teknisk direktör på Elsäkerhetsverket. Sista ansökningsdag är 25 april.


Modernare lagstiftning för produkter inom EU

2014-04-04

Som ett led inom EU:s modernisering av produktlagstiftningen har nu tre av de direktiv som införlivas genom Elsäkerhetsverkets föreskrifter uppdaterats. De nya reglerna ska tillämpas från och med den 20 april 2016.


Blå boken - uppdaterad vägledning för CE-märkning

2014-03-31

The Blue Guide (Blå boken) är en vägledning till EU:s produktlagstiftning, om regler kring CE-märkning för produkter på den europeiska marknaden. Den är främst till för dig som tillverkar eller importerar produkter som ska säljas inom EU.


Vi söker en inspektör marknadskontroll

2014-03-27

Vi söker dig som har en högskoleutbildning inom elektroteknik och är intresserad av att arbeta med elsäkerhet och EMC för elektriska produkter.


Ny utgåva av ATEX-riktlinjer

2014-03-20

ATEX-riktlinjer är en handbok för dig som hanterar elektronisk utrustning i explosionsfarlig miljö. Nu finns den fjärde utgåvan översatt till svenska.


Fyra av fem nätaggregat klarar inte EMC-kraven

2014-03-17

Enbart 23 procent av alla kontrollerade elektriska produkter inom EU uppfyller kraven på elektromagnetisk kompatibilitet, EMC. I Sverige kommer Elsäkerhetsverket att öka kontrollen av nätaggregat till datorer och solceller.


Förtydligande om försäljningsförbud på spotlight

2014-03-17

Importören Yourlink2 Asia AB, av den spotlight som Elsäkerhetsverket satt försäljningsförbud på, har lämnat ett förtydligande. Lampan heter Klämspot Silver, som framgår på förpackningen. Försäljningsstället är Granit.


Nyhetsbrevet Aktuellt fyller 20 år!

2014-03-12

Med utgivningen av årets första nummer av vårt nyhetsbrev firar vi också att nyhetsbrevet funnits i 20 år.


Elsäkerhetsverket minskar sina koldioxidutsläpp

2014-03-05

På de senaste två åren har Elsäkerhetsverket minskat koldioxidutsläppen avsevärt på grund av förändrat resande. Färre flygresor på sträckor under 50 mil är en av anledningarna.


Seminarium Skötsel av elanläggningar

2014-03-03

Under mars finns två chanser att gå på kostnadsfritt frukostseminarium om nyheterna i standarden för skötsel av elanläggningar. Tid för dessa seminarium som arrangeras av SEK Svensk Elstandard är 14 mars respektive 31 mars.


Året som gått i Årsredovisning 2013

2014-02-24

Elsäkerhetsverkets årsredovisning för 2013 visar ett historiskt år och en tillsynsverksamhet som i kombination med information och dialog bidrar till större tydlighet och öppenhet kring elsäkerhetsfrågor.


Tydligare ansvarsfördelning för vindkraftverk

2014-02-07

I skrivelsen "Arbetsmiljö och säkerhet vid vindkraftverk" har åtta myndigheter klargjort vad som gäller vid etablering av vindkraftverk. Idag råder osäkerhet kring regler och ansvarsområden mellan verksamhetsutövare och olika myndigheter.


Regeringsuppdrag om ökad service

2014-01-29

Hur långa handläggningstider har myndigheter egentligen? Hur mycket lyssnar myndigheter på sina kunder? Elsäkerhetsverket har fått ett regeringsuppdrag som handlar om att öka servicen, minska handläggningstider och öka förståelsen för företagens villkor.


Elnätsavgifter 2014

2014-01-14

Det är dags för alla nätföretag att rapportera antalet högspännings- och lågspänningsabonnemang som den 1 januari 2014 var anslutna till nätet.


Elisabet Falemo leder utredning om riksintressen

2014-01-13

Regeringen har utsett Elsäkerhetsverkets generaldirektör Elisabet Falemo att vara särskild utredare i en utredning om riksintressen (M 2014:01). Uppdraget innebär en översyn av miljöbalkens bestämmelser om hushållning med mark- och vattenområden.


Resultatet av provverksamheten klart

2014-01-08

Elsäkerhetsverkets projekt "Provverksamheten" är avslutat och redovisas i en projektrapport som du kan ta del av genom att klicka på länken till höger.


Jordfelsbrytare vid campingplatser och småbåtshamnar visar brister

2013-12-18

Elsäkerhetsverket har provat 1378 jordfelsbrytare vid 30 campingplatser och småbåtshamnar i Sverige. Hälften av anläggningarna har jordfelsbrytare som inte fungerar visar en färsk rapport.


Öppettider under jul- och nyårshelgen

2013-12-18

Den 23, 27 och 30 december har vi endast öppet mellan klockan 08.00 och 10.00 för posthantering och diariefrågor. På julafton och nyårsafton har vi stängt.


Författningskommentarer till de nya behörighetsföreskrifterna

2013-12-12

Nu kan du ta del av författningskommentarerna till föreskrifterna ELSÄK-FS 2013:1. Elsäkerhetsverket förbättrar elsäkerheten genom nya behörighetsföreskrifter som börjar gälla 1 januari 2014.


Nytt nummer av nyhetsbrevet Aktuellt

2013-12-12

Nu finns nummer 4 av vårt nyhetsbrev Aktuellt att läsa.


Snart i varje elinstallatörs postlåda

2013-11-19

Den som är elinstallatör och tittar i sin postlåda kommer i dagarna att få ett brev från Elsäkerhetsverket. Myndigheten vill bli bättre på att skapa kontakt med de drygt 40 000 behöriga installatörer som finns i elinstallatörsregistret.


Vi söker en webbkommunikatör

2013-11-07

Elsäkerhetsverket söker en webbkommunikatör till Avdelningen för verksamhetsstöd inom verksamhetsområdet Information. Placeringen är vid huvudkontoret i Kristinehamn. Sista ansökningsdag är den 26 november.


Begränsad öppettid på allhelgonaafton

2013-10-31

Allhelgonaafton den 1 november stänger Elsäkerhetsverket klockan 12.00. Telefonväxeln är öppen mellan klockan 08.00 och 12.00.


Magnus Olofsson invald i Ingenjörsvetenskapsakademin

2013-10-28

Magnus Olofsson vd för Elforsk och Värmeforsk och tidigare GD vid Elsäkerhetsverket har valts in i IVA:s avdelning för elektroteknik.


Felaktig information om elstängsel

2013-10-08

Elsäkerhetsverket har uppmärksammat att flera Länsstyrelser lämnar information om bidrag till elstängsel på sin webbplats. Informationen är felaktig och stämmer inte med gällande föreskrifter.


Platser kvar till provverksamhet

2013-10-01

Elsäkerhetsverket bedriver en provverksamhet under hösten för att se om de personer som skaffat sig den reella kompetensen men inte uppfyller de formella kraven ska kunna få behörighet. Till provtillfället i Nyköping finns platser kvar.


Nytt nummer av nyhetsbrevet Aktuellt

2013-09-18

Nu finns nummer tre av Elsäkerhetsverkets nyhetsbrev Aktuellt att läsa.


Försöksverksamhet med prov för behörighet pågår

2013-09-11

Många som söker behörighet som elinstallatör och får avslag överklagar eftersom de tycker att de har tillräckliga kunskaper. Elsäkerhetsverket ska undersöka om man ska kunna få sin behörighet genom att göra ett prov.


Elektrisk komponent på diskmaskin kan orsaka brand

2013-09-03

Viktigt säkerhetsmeddelande gällande vissa diskmaskiner tillverkade mellan 1999 och 2005.


När elnäten blir smartare

2013-07-19

Framtiden kommer sannolikt ge oss smartare elnät. Exempelvis förespås ökad lokal produktion med hjälp av solceller och vindkraftverk. Elsäkerhetsverket har i ett PM gjort en nulägesbild med tankar om vad framtiden har att ge.


Ledamöter i Elsäkerhetsrådet utsedda

2013-07-04

Ledamöterna i Elsäkerhetsrådet vid Elsäkerhetsverket är nu utsedda av regeringen. Den 19 juni beslutades om förordnande för nio ledamöter som ska vara verksamma i rådet under tre år.


Elektroniska cigaretter behöver utredas vidare

2013-07-03

En utredning om elektroniska cigaretter som Marknadskontrollrådet gjort visar bland annat att okunskapen om riskerna med produkten är stor. De samverkande myndigheterna vill att regeringen tillsätter en utredning för att belysa frågan ytterligare.