Anna-werrner, Svensk-Solenergi.

"Certifiering ska ge proffsigare installation av solceller" – Anna Werner, vd för Svensk Solenergi

Solenergi växer snabbt och många svenskar letar företag som kan installera solceller. Hur ska branschen bibehålla kvaliteten när efterfrågan kräver en stor ökning av antalet installatörer? Anna Werner, vd för branschföreningen Svensk Solenergi, menar att certifiering och bra information till konsumenterna är viktiga delar av lösningen.

Under 2022 ökade antalet nätanslutna solcellsanläggningar med 55 000 och i år kan det bli över 100 000 nya anläggningar. Vad tror ni ökningen beror på?

– Det finns en underliggande global, positiv trend för solenergi. I världen står solkraften redan för sex procent av elproduktionen medan den i Sverige stod för bara 1,2 procent år 2022. Det gör att Sverige kan sägas ligga lite efter. De branta försäljningskurvorna visar dock att svenskarna vill komma i kapp resten av världen. På kort sikt har det gröna avdraget som infördes av den förra regeringen och höjdes av den nuvarande hjälpt till med att öka efterfrågan på solceller.

Utbyggnaden av solceller kräver ett stort tillskott av installatörer. Hur kan branschen och berörda myndigheter säkerställa att kunskapsnivån är tillräckligt hög?

– Vi har tagit fram en lista på vår hemsida med vad vi anser att en montör bör kunna. Vi har också tagit fram en certifiering av solcellsmontörer som 1 000 personer gått igenom. Elsäkerhetsverket drar sitt strå till stacken genom en väldigt fin tjänst, Kolla elföretaget, som hjälper slutkunden att verifiera huruvida företaget de köper installationen av själva får göra själva elarbetet. Ofta köper den som säljer installationen in elinstallationstjänsten från ett annat företag. Därför kan det vara bra att som konsument/slutkund dubbelkolla med sin leverantör vilket företag som utför elarbetena och dubbelkolla i vår medlemsdatabas eller på Elsäkerhetsverkets hemsida att det företaget är registrerat för arbete på elproduktionsanläggningar.

Internationella studier visar att en tredjedel av alla bränder orsakade av solcellsanläggningar beror på installationsfel. Idag är antalet bränder som orsakats av solcellsanläggningar lågt, men risken är att tillströmningen av ny personal och nya företag leder till fler installationsfel. Hur ser ni på denna problematik?

– Även i Sverige finns en undersökning av forskningsinstitutet Rise som visar att de fel som finns i befintliga anläggningar nästan uteslutande beror på slarvigt montage, inte på dåliga produkter eller undermålig projektering. Varför montaget blivit dåligt utfört vet vi inte. Det kan bero på okunskap, men det kan också bero på girighet; montörerna kanske jobbar fort och fel för att hinna göra fler installationer och tjäna mer pengar. Föreningens certifiering av solcellsmontörer kom till just som ett svar på studien från Rise. Vi tror att bästa sättet att få bort montagefelen är att ta fram en certifiering så att vi vet att montörerna åtminstone vet vad som är rätt och fel. Vi försöker sedan motivera företagen att certifiera sina montörer, samt uppmanar slutkunderna att efterfråga kvalitativa installationer och anlita företag som arbetar med att säkerställa hög kvalitet i utförandet genom bland annat att ha certifierade montörer.

Vi har sett att det finns oro hos konsumenter som inte kan hitta uppdragsgivarens installationsföretag i Elsäkerhetsverkets register. Hur ser branschen på att bli mer transparent till konsumenten om vilka som gör vad i arbetet?

– I vårt medlemsregister på www.svensksolenergi.se finns en direktkoppling till Elsäkerhetsverkets Kolla elföretaget som visar om företaget har behörighet att själv göra elinstallationen för solcellerna. Ungefär 180 av våra medlemmar kallar sig själva installatörer, men flera av företagen är i själva verket säljbolag eller projektutvecklare som köper in installationen från andra företag. Det gör att många av de 180 ”installatörerna” saknar auktorisation för arbete på produktionsanläggningar för lågspänning. De köper i stället in tjänsten. När ett företag blir medlem i föreningen kontrollerar vi alltid om de gör elinstallationen själva eller använder sig av ett externt elinstallationsföretag. I det senare fallet tar vi också reda på vilket företag som utför elinstallationen och dubbelkollar att företaget har korrekt registrering på Kolla elföretaget. Vad vi möjligen skulle kunna öka transparensen kring är att vi skulle kunna ange vilka företag som själva utför elinstallationen och vilka som köper in den – vi får uppgradera hemsidan i så fall och jag är osäker på hur mycket hjälp det skulle innebära för slutkunden. Men det skulle öka transparensen om vem som gör vad.

Hur kan branschen upplysa konsumenterna om rätten till garantier och efterkontroller?

– Energimyndigheten har en bra hemsida www.solelportalen.se som vänder sig till företag och konsumenter som funderar på att skaffa solceller. Det är där den informationen finns och det är dit vi hänvisar. Vi har ytterst lite om konsumenträtt på vår hemsida, https://svensksolenergi.se/att-installera-solenergi/, då vår ambition inte är att själva tala med slutkunderna. I stället hoppas vi att våra medlemsföretag för en dialog med dem.

 

Text: Dan Hofström

Foto: Svensk Solenergi

Regelverket säger: Att montera och installera solpaneler kräver ett elinstallationsföretag som är registrerat för verksamhetstypen ”produktionsanläggningar för lågspänning”.  Det är enbart personal som ingår i företagets egenkontrollprogram som får utföra detta elinstallationsarbete. Arbetet kan givetvis köpas in från annat företag som är registrerad för denna verksamhetstyp om man själv inte är det.

Senast granskad: 2024-01-08