anders persson, generaldirektör.

LEDARE - Elsäkerhet – en förutsättning för den pågående elektrifieringen

Generaldirektör Anders Persson skriver om regeringens utredningar av energimyndigheter, och om den pågående energiomställningen i samhället.

I år firar vi att Elsäkerhetsverket fyller 30 år. Myndighetsstrukturen på energiområdet sattes under en era av reformer med avreglering och privatisering i fokus på 1990-talet, Affärsverket svenska kraftnät (1992), Elsäkerhetsverket (1993) och Statens energimyndighet (1998). Tio år senare bröts Energimarknadsinspektionen ut ur Energimyndigheten och blev den fjärde energimyndigheten.

På senare år har energiomställningen och klimatomställningen hamnat högt på medborgarnas och företagens agendor. Hela samhället står mitt i en ny våg av elektrifiering. El har en fantastisk potential att ta oss från ett fossilberoende till ett hållbart samhälle. Energilandskapet förändras och det är naturligt att regeringen nu beslutat att utreda och se över om energimyndigheterna har ändamålsenliga uppdrag och rätt ansvar för att möta framtidens utmaningar.

Till påsk kommer Klimat- och näringslivsdepartementets slutrapport om vilka förändringar som behövs för att energimyndigheterna effektivt ska kunna bidra i elektrifieringen. Det är bra och nödvändigt att myndigheterna får rätt förutsättningar och styrsignaler för att kunna bidra.

I regeringens proposition om det svenska elsäkerhetsarbetet från 1992 står det att ett fristående verk medför en förstärkning av elsäkerhetsmyndighetens roll, att verksamheten blir mer tydlig för dem som berörs inom landet och att ställningen i de ökande internationella sammanhangen stärks.

Under de 30 år som gått sedan Elsäkerhetsverket blev en egen myndighet har elolyckor med dödlig utgång minskat med 75 procent. Samhällsnyttan av sparade människoliv överstiger det årliga förvaltningsanslaget med råge. Regelgivningen har förenklats och formulerats som ramverk där detaljerade regler om hur säkerheten ska uppnås, överlämnas till industrin att komma överens om inom ramen för standardisering. Typgodkännande av elmateriel har ersatts av tillverkarnas egenkontroll och en statlig marknadskontroll av försäljningen. Elsäkerhetsverket bidrar på detta sätt med viktiga förutsättningar för den pågående elektrifieringen.

Elsäkerhetsverket är en liten myndighet sett till anslag och antal anställda. Vi omfattas av därför också av regeringens beslut om att låta en särskild utredare utreda effektiviteten i och alternativa sätt att organisera Sveriges alla mindre myndigheter under 2024.

Tanken från början var inte att Elsäkerhetsverket skulle bli en stor myndighet. I propositionen framgår att elsäkerhet är ett tekniskt avancerat område som behöver en slagkraftig och tekniskt högt kvalificerad organisation. Arbetet kräver personal med hög kompetens av så speciellt slag att get gör det svårt att få rationaliseringsvinster genom att samordna elsäkerhetsarbete med annan verksamhet.

Elsäkerhetsverket skulle effektivisera elsäkerheten. Det har vi gjort utan att växa till en stor byråkrati. Av de 17 myndigheter som ingår i marknadskontrollrådet är Elsäkerhetsverket den absolut minsta, den näst minsta är mer än dubbelt så stor som oss i numerär. Men sett till antalet genomförda marknadskontroller under 2022 så kniper Elsäkerhetsverket andra platsen.

Den största utmaningen framåt i branschen är utan tvekan kompetensförsörjningen. Utan fler elektriker blir energiomställningen inte möjlig. Utan fler auktoriserade elinstallatörer för regelefterlevnad kommer riskerna för allvarliga fel och olyckor att öka mångfalt. Redan nu är slarv och stress de vanligaste orsakerna till elolyckor i branschen. En nyckel till framtiden handlar därför om branschens attraktionskraft och här tror vi att vår förmåga att skapa inkluderande och jämställda arbetsplatser är grunden.

Att bygga in säkerhet från början i den pågående elektrifieringen kommer att vara avgörande om vi ska kunna fortsätta att minska elolyckor och elbränder. Att göra rätt från början kommer att spara människoliv och sannolikt också bli billigare än att lösa problemen som annars kommer att uppstå.

Anders Persson
GD Elsäkerhetsverket

Senast granskad: 2023-12-05