Husvagn på campingplats

Bristområden på campingplatser

Elsäkerhetsverket genomförde under 2022-2023 tillsyn av campingplatser och dess innehavare. Målet var bland annat att kartlägga hur innehavare av elanläggningar på campingar hanterar ansvaret för elsäkerheten. Resultatet visar att tillsynade campingar av äldre byggår och/eller renoveringsår, uppvisar flest bristområden.

Tillsynen genomfördes vid såväl kommunala som privata campingar samt vid campingar ägda av stiftelser eller föreningar. Sammanlagt besöktes 24 stycken.

Bygg- och renoveringsår

Av de tillsynade campingarna är 15 av 24 byggda före 1980, vilket innebär att de har varit i drift under lång tid. Dock har förändringar av elanläggningarna såsom om-, tillbyggnad och/eller renovering skett i 15 av 24 av de tillsynade objekten under perioden 2020 till 2023, åtta av 14 var utförda på anläggningar byggda före 1980.

Av de campingar som tillsynats visar de med äldre bygg- och/eller renoveringar fler bristområden, vilket indikerar att den fortlöpande kontrollen inte fullgörs.

Bristområden

Totalt gjordes 121 noteringar på de tillsynade campingarna, fördelat mellan olika bristområden och anläggningar. Av dessa bedömdes 110 av dem som mindre allvarliga brister, och 11 stycken som allvarliga brister. Det vanligaste bristområdet var beröringsskydd. Hos de flesta innehavarna saknades lås för uttagen till campingcentralen, alternativt var luckan inte möjlig att låsa. Uttagen var därmed inte placerade i låsbar kapsling och inte heller placerade på en höjd av minst 1,7 meter över mark, och följer därmed inte gällande standard och utförarföreskriftens krav på god elsäkerhetsteknisk praxis.

De anläggningsdelar där det förekom flest mindre allvarliga brister är uttagscentraler följt av teknikrum, underhållsutrymmen- samt serviceutrymmen. Flest allvarliga brister noterades i restaurang, café och kök.

Jordfelsbrytare

I 22 av 24 campingar är minst 61 % av uttagen till husvagnar, husbilar och tältande campinggäster skyddade av jordfelsbrytare. Dock saknades rutin för regelbunden kontroll av jordfelsbrytare vid 11 av de 24 campingarna.

Fortlöpande kontroll

Vid 15 av 24 campingar finns det en huvudansvarig eller utsedd person för fortlöpande kontroll, för de övriga nio campingar saknas denna funktion. Av de som utför fortlöpande kontroll svarade 12 av 18 att de var tekniskt kunniga men inte elyrkespersoner, fyra av dem var elyrkespersoner eller utbildade inom el, två stycken saknade el- eller teknisk kompetens.

Vid 20 av 24 av de tillsynade campingarna finns inte dokumenterade rutiner för fortlöpande kontroll, vilket är ett krav från och med 1 december 2022 enligt ELSÄK-FS 2022:3. De sju campingarna med flest brister i olika anläggningsdelar saknade dokumenterad fortlöpande kontroll vilket kan anses logiskt. Samtidigt hade campingar med en utsedd person för fortlöpande kontroll större andel brister än campingar utan utsedd person, vilket går emot den logiken.

Det noterades även att långliggande campinggäster ofta bygger egna elanläggningar till sina husvagnar och husbilar. Exempel på det kan vara uttag och belysning i och utanför förtält och på altaner. Undermålig ledningsförläggning i form av installations- och anslutningskablar nedgrävda strax under gräsyta förekom också.

Vad kan man göra?

Resultatet visar att campingbranschen behöver informeras om framförallt nya kravet på dokumenterade rutiner, samt att man regelbundet bör motionera anläggningens alla jordfelsbrytare som saknar självtest och självåterställning.

Risker kan också förekomma med campinggästernas egna elektriska utrustningar som ansluts till campingens fasta elanläggning, felanvändning, brister i mekaniska skydd, överbelastning, glappkontakt, överhettning med mera, kan medföra person- eller sakskador och alltså orsaka såväl elolyckor som bränder.

 

Foto: iStock

Text: Robert Berglind

Kontakt

Tomas Åberg

Elinspektör
Telefon: 010-168 05 64
E-post: tomas.aberg@elsakerhetsverket.se

Robert Berglind

Kommunikatör
Telefon: 010 - 168 05 23
E-post: robert.berglind@elsakerhetsverket.se

Senast granskad: 2024-03-18