Kvinna framför dator med betalkort i handen.

Nytt test - marknadsplats på nätet säljer farliga elprodukter

Elsäkerhetsverket har köpt in elektriska produkter från en större marknadsplats på nätet. Syftet är att testa om produkterna uppfyller gällande säkerhetskrav. När det gäller marknadsplatser på nätet, som förmedlar produkter från många olika säljare till kund, finns det idag begränsat stöd i lagen för att kräva säkra produkter. Detta är ett problem som flera EU-länder samarbetar med för att hitta en lösning på.

Totalt köptes 15 elektriska produkter in från Amazon, en välkänd marknadsplats på nätet. Elsäkerhetsverket skickade bland annat kaffebryggare, nattlampor och massagepistoler på test som visade på flera olika brister, bland annat risk för brand.

- Anledningen till det här testet är inte bara inkomna anmälningar på produkterna utan också att se hur ansvariga för marknadsplatsen säkerställer att produkterna de säljer är säkra, säger Martin Gustafsson vid Elsäkerhetsverket.

Du som konsument har en viktig roll i att granska och ställa krav

Även om arbete pågår inom EU med att se över lagstiftningen för den här typen av försäljning så kommer det att ta tid innan vi ser en förändring. Samtidigt har också du som konsument en viktig roll, var kritisk och ställ krav på de produkter du köper.

- Tänk alltid på att undersöka produkten så gott det går när du handlar via nätet. Finns det inte bilder på produktens alla sidor eller att det saknas information om exempelvis att stickproppen ska passa i svenska uttag så leta vidare tills du känner förtroende för säljaren. Det ska även finnas kontaktuppgifter till den som ansvarar för produkten, saknas adress eller telefonnummer kan det finnas en anledning till just det, säger Martin.

Då alla tester ännu inte är genomförda dröjer det ytterligare ett par veckor innan det finns en slutrapport på testerna.

Senast granskad: 2021-01-28